"...İc savaşlarımız sırasında kardeşimle birlikte yola cıktığımız bir gun kibar davranışlı bir baya rastladık. Bizim hasımlarımızdan yanaymış, ama ben bilmiyordum; cunku kendini olmadığı gibi gosteriyordu. Bu savaşların en kotu yanı bu işte: Duşmanınızla aranızda dil, kılık kıyafet ayrılığı olmadığı, aynı yasalar, aynı toreler, aynı hava icinde yetişmiş bulunduğunuz icin oyle karışır ki her şey, yanılmaları, catışmaları onlemek kolay olmaz. Bu yuzden tanınmadığım yerde kendi birliklerimize rastlamaktan bile korkardım, sorgu suale, daha da kotusune uğrayabilirim diye. Uğradığım da olmuştu eskiden: Boylesi bir karışıklık yuzunden adamlarımı, atlarımı yitirdim; hizmetimde calışan soylu bir İtalyan cocuğunu da alcakca oldurduler ozenle buyuttuğum bu İtalyan'la buyuk umutlarla dolu guzelim bir cocukluk sondu gitti. Kardeşimle rastladığımız yolcuya gelince, adam oyle şaşkınca bir korku icindeydi ki, yolda atlılara rastladıkca, kralı tutan şehirlerden gectikce oyle beti benzi soluyordu ki, sonunda bunların vicdan rahatsızlığından geldiğini anladım. Oyle geliyordu ki bu zavallı adama, yuzundeki maske ve kazağındaki haclar arasından yureğindeki gizli niyetleri okuyacaklar. Vicdanın zorlaması boylesine şaşırtıcı bir şeydir!..."

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Denemeler Yazar: Michel de Montaigne Yayınevi: Gece Kitaplığı Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 168 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257268127