
Gun boyu bilgisayar başında calışırken tam olarak ne iş yaptıklarını kendilerine bile acıklamakta zorlanan gunumuz zihin emekcileri, anlamlı bir hayattan giderek uzaklaştıklarını, adını koyamadıkları bir şeylerin eksikliğini hissettiklerini daha sık dile getirir oldular. İnsana kendini aciz ve edilgen hissettiren, kullanıp atmaktan ote ilişki kuramadığımız tuketim urunleri de bu yabancılaşma hissini pekiştiriyor. Acaba elle tutulur ve hissedilir dunyadan giderek kopuyor olabilir miyiz?
Felsefe doktorasının ardından Washington’daki bir duşunce kuruluşunda başladığı kariyerini bırakıp motosiklet tamirhanesi acan Matthew Crawford, liseden sonra apar topar universiteye, oradan da ofise tıkıldığını duşunenler icin bu kitapta yeni bir kapı aralıyor. Crawford, bir zamanlar gundelik hayatın parcası olmasına rağmen bugun kaybolmakta olan bir deneyimi, insanın elleriyle bir şeyler uretme ve eşyalarını tamir etme pratiğini mercek altına aldığı Eşyanın Dilinden Anlamak’ta el becerisi ve ustalık gerektiren işlerin itibarını iade ediyor.
Duşunme ile yapmanın, zihin emeği ile kol emeğinin birbirinden busbutun ayrı şeyler olduğu yanılsamasıyla herkesi zihin emekcisi olmaya yonlendiren modern eğitim mantığını sorgulayan Crawford, yuz yıl kadar once seri uretim hattının ortaya cıkmasıyla doğan bu ayrımın, her iki emek biciminin de değerini azalttığını orneklerle ortaya koyuyor. Ote yandan, Crawford’a gore busbutun umutsuz olmaya da gerek yok: Seri uretim hattının gayri insani duzenini de, ofis işlerinin zihin uyuşturan anlamsızlığını da bertaraf etmek mumkun.
Emeğin değeri ve anlamına dair anlatıları irdeleyen Eşyanın Dilinden Anlamak, giderek soyutlaşan bir dunyada ayaklarımızı yere nasıl basabileceğimiz uzerine kapsamlı bir tartışma.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Eşyanın Dilinden Anlamak: Emeğin Değeri ve Anlamı Uzerine Felsefi Bir Tartışma Yazar: Matthew B. Crawford Cevirmen: Banu Karakaş Yayınevi: Metropolis Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786056669385