Spinoza’dan miras kalan demokrasi sorunu, Althusser, Deleuze ve Matheron’un calışmalarından beri, ozel bir felsefi uretkenlikle inceleme konusu olmayı surdurmuş guncelliğe ve yeniliğe sahiptir.
Eylem Canaslan’ın calışması bu felsefi magmanın kolu olarak şekillenirken, eksiksiz bir historiografik yeniden inşayı yoğun bir felsefi canlılıkla birleştirerek, guncel Spinozacı araştırmalara anlamlı bir katkı sunuyor. Canaslan’ın metninin kompozisyonu, hem kavramsal bakımdan kusursuz tarzda hem belli bir hareket ve ritme gore eklemlenmiş uc tempodan oluşuyor: yontem, ontoloji, politika. Kompozisyon, tempo, hareket, ritm kelimeleriyle, Spinoza felsefesi uzerine bu ozgun calışmanın, kendi formunu kurarken, bu felsefeye hayat da veren hareketinin muzikal boyutuna dikkat cekiyoruz. Burada yalnızca belirli bir felsefi icerik yorumlanmakla kalmıyor, ayrıca fikirlerin ritmi ve bileşiminin formu yeniden guc kazanıyor. Canaslan’ın metninin oluşumunu duzenleyen anahtar kelime hareket, salt yonetim şekli olmaktan cok, bir “hareket olarak demokrasi” fikrine varmak amacıyla, yontem-ontoloji-politika arasındaki ortuşmeleri gosteriyor.
İrdelediği farklı yonlerin yeniden yapılandırılmasında gayet ozenli olan metne, Spinoza felsefesinin bir hazine gibi sakladığı derin anlamla bizi tanıştıran yorum hareketi katılıyor.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Spinoza: Yontem-Tanrı-Demokrasi Yazar: Eylem Canaslan Yayınevi: Dost Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789752986213