“Deleuze?...Bircok bakımdan bu, Gilles Deleuze’un kendisinin de sormuş olabileceği bir soru. Deleuze, hicbirşeyi olduğu gibi kabul etmezdi ve hayatının gucunun ama yalnızca insan hayatı değil, her turlu hayatın gucunun sorunlar geliştirme gucu olduğunda ısrar ederdi…”

Claire Colebrook son derece akıcı bir uslupla kaleme aldığı bu calışmasında, Deleuze yorumcularının coğunlukla yaptığı gibi Deleuze'u kronolojik olarak ele almıyor. Yapıtlarını bir bir irdelemek yerine; Deleuze'un ozgun terminolojisi ve kavramları uzerinde duruyor. Deleuze calışma hayatı boyunca aynı kavramları farklı bağlamlarda tekrar tekrar geliştirmiş bir felsefeci. Colebrook da Deleuzecu bir yaklaşım benimseyerek, işe baştan başlıyor ve doğrudan doğruya kavramlar uzerinde yoğunlaşıyor. Deleuze'un karmaşık ontolojik projesi ve terminolojisine acıklık getirmeye calışıyor ve bunda da başarılı oluyor.

Colebrook, Deleuze’un felsefeci olarak ne onerdiğini anlamak istiyorsak, oncelikle felsefenin sanat ve bilimle nicin ilişkili olduğunu anlamamız gerektiğini soyluyor bize, cunku Deleuze onemli felsefi fikirlerini bilim ve sanattan yararlanarak geliştirmiş bir felsefeci. Edebiyat, sanat, psikanaliz, felsefe, genetik bilimi, film, toplumsal teori vb. alanlarda duşuncenin labirentinde geziniyor. Gundelik hayattan ornekler alıp sonuclar cıkarmak yerine, uc boyutta duşunmeyi talep ediyor bizden. Yeni duşunce ve yazma uslupları yaratıyor. Hayatı donuşturmeye yonelik yeni duşunce tarzlarında ısrar ediyor.



(Tanıtım bulteninden)





Kitap Adı: Gilles Deleuze Yazar: Claire Colebrook Yayına Hazırlayan: Sunay Aksoy , Taşkın Takış Cevirmen: Cem Soydemir Kapak Tasarımı: Aziz Tuna Yayınevi: Doğu Batı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2000 Dil: Turkce Barkod: 9789758717484