İnsanlığın toplumsallaşma sureci icinde, bu surecin hem kurucu bir oğesi hem de sonucu olan eylem, davranış, tutum ve duşunceler; tarihsel donemlerin ve sosyo-kulturel coğrafyaların farklılığına rağmen, genel gecer ahlÂk değerlerine, norm ve ilkelere işaret eder.İktisadın ve teknolojinin her şeyi belirlediği, tek yonlu olarak salt kazancı arttırmak uzere rasyonalize edilmeye endekslenen gunumuz dunyasında, yarar hesapcılığının yıkıcı etki ve sonuclarını yansıtan eleştirel bir aynaya ve ozgurluk, eşitlik, adalet, hoşgoru gibi niteliksel değerlerin de olduğunu anımsamaya ihtiyacımız var. İşte bir bilim, bir felsefi disiplin ya da oğretiler toplamı olarak anlaşılabilecek olan etik bize, evrensel olcekte gecerli olduğu duşunulen ahlÂki değerlerin, ilke ve normların var olduğunu soylemekte, bunları bilgi olarak sistematize edip insanın onune koyarak, buradan hareketle ahlÂki eylem ve davranışların, tutum ve tercihlerin turetileceği umudunu vermektedir. Elinizdeki metin, etiğin tarihinden damıtılmış ahlÂkilik oğretilerini ve duşuncelerini; kronolojik bir incelemenin yapay butunleyiciliğine teslim etmeden, gerek icerikleri gerek amac ve hedefleri gerekse de bir biyolojik doğa-varlığı ve toplumsal akıl-varlığı butunluğu (ya da bolunmuşluğu) olarak anlaşılan insanın ozgurluk ve iradeyi kavrayışı bakımından eşsuremli bir analizde değerlendirmektedir. Bu analizde etik, bir bilim ve felsefi disiplin olarak oteki bilim ve felsefi disiplinlerle olan ilişkisiyle ele alınıyor ve son tahlilde, boyle bir analiz, ister istemez ahlÂkiliğe giden yolun kılavuzuna da donuşuyor. Bu kacınılmaz donuşum, oteki uygulamalı bilimler ile etiğin ilişkisinin karşılaştırılmasını da zorunlu kıldığı icin eğitim, hukuk, cevre, kadın hakları gibi ahlÂkiliğin ozellikle goz onunde bulundurulması gereken alanlara etik bir perspektif getiriyor. Pieper'in etik incelemesi, etik metinlerine "giriş" kılavuzu olmanın da otesinde, ozellikle gunumuz Turkiye'sinde ahlÂki bir yol gosterici işlevi taşıyor.
Sayfa Sayısı: 287
Baskı Yılı: 2012
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Etiğe Giriş Yazar: Annemarie Pieper Cevirmen: Gonul Sezer , Veysel Atayman Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2000 Dil: Turkce Barkod: 9789755391946