
İktidarın Gozu, Foucault'nun Secme Yazılar dizisinde daha once yayımlanmış olan Entelektuelin Siyasi İşlevi, Ozne ve İktidar ve Buyuk Kapatılma ile tamamlayıcı bir butunluk oluşturuyor. Bu ilk uc cilt iktidar ilişkilerinin modern Batı toplumlarında kullandığı ozneleştirme teknikleri ile bu tekniklerin uygulanmasını mumkun kılan kurum ve pratikleri cozumlemek icin Foucault tarafından geliştirilen modele dair ayrıntılı metinler iceriyor ve direniş, bilgi, entelektuel gibi bazı temel kavramların bu model cercevesinde yuklendiği yeni anlamları tartışıyordu.
İktidarın Gozu ise ozellikle iktidarın ozneleştirme tekniklerinin analizlerinde one cıkan oznel deneyim bicimleri ve onlara tekabul eden akıl hastalığı, suca eğilimlilik ve cinsellik gibi kimlikleri; bu deneyim ve kimliklerin kurulmasını belirleyen tıp, psikiyatri, sosyoloji, kriminoloji gibi bilgi bicimleri ile psikanaliz, muşahede, tecrit, ıslah, tedavi, cezalandırma gibi pratikleri ve nihayet hastane, akıl hastanesi, hapishane gibi bu pratiklerle karşılıklı bir belirlenim ilişkisi icinde olan kapatma kurumlarını konu alıyor. Foucault'nun siyasi etkinliklerinin yoğunlaştığı 1975 sonrası yıllarda verilmiş konferans ve soyleşileri kapsayan bu kitap, sadece Foucault'cu bir bakış acısından hareketle geliştirilebilecek direniş mekanizmalarını değil aynı zamanda bu bakış acısının diğer iktidar eleştirileri ve direniş modelleri ile benzerlik ya da farklılıklarını da tartışan ve ozellikle Foucault'nun kimlik politikalarıyla ilgili tutumunu belirginleştiren bir butun. 'Oz kimlik'ler arayan, bu kimlikleri insan davranışının yasası haline getirmeyi anlamına gelebileceğine dikkat ceken Foucault, yeni bir etiğin nerede temellendirilebileceğini tartışırken muhalif bir oznelliğin zorunlu olarak kimlik ve onun getirdiği aynılaştırıcı aidiyet ilişkileri uzerinden değil farklılaşma, yaratma ve yenilik uzerinden tesis edilebileceğini soyluyor.
Kelimeler ve Şeyler'in kapanış cumlelerinde 'insan'ın sahildeki kumlara cizilmiş bir suret gibi silinip gideceğini ongorerek buyuk tartışmalara neden olan Foucault, burada da ozculukten arındırılmış bir varoluş biciminin siyasi koşullarına işaret ediyor.
Bugun butun gucuyle onemini koruyan bu tartışmalara vazgecilmez bir katkı İktidarın Gozu.
Sayfa Sayısı: 304
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: İktidarın Gozu Yazar: Michel Foucault Cevirmen: Işık Erguden Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2003 Dil: Turkce Barkod: 9789755393780