
Emil Cioran bu kitabı oluşturan on bir bolumde olum gercekliğini inkÂr etmeden var olma eğilimi, "soluğu kesilmiş bir uygarlık" olarak Batı, surgun, yazgı, roman ve başka konularda kendine ozgu keskin gozlemlerini her zamanki şaşırtıcı uslubuyla bir araya getiriyor.
Hayat icin oldurucu, ozu itibarıyla tahrip edici olan bir bilgi vardır. Bu kitaptaki metinler işte bu bilgiden yola cıkıyor ama aynı zamanda ondan kopuyor; kendilerini bir dizi şaşkınlık ifadesi, bir kasılmanın anlatımı olarak sunuyorlar. "Olmak" ile "bilmek" arasında kalan yazar sonunda olmayı seciyorsa, kendisine karşı, kendi kesinliklerine karşı duşunmeye idmanlı olduğu icin seciyor: Kasılmayı bu defa kendi icine, ta en derinine yerleştiriyor.
"İkide bir 'mutlak'ı karşımıza diktiğinizde, kendinize cok derinmiş gibi, ulaşılmaz bir hava veriyorsunuz, sanki uzak bir dunyada, bir ışıkla size ait karanlıklarla uğraşıyor gibisiniz. Sizin dışınızda hic kimsenin yaklaşamayacağı bir krallığın majestelerisiniz. Biz olumlulere, orada yaptığınız buyuk keşiflerden birkac parca, araştırmalarınızdan kırıntılar gosterirsiniz. Ama butun cabalarınız; okumalarınızın, bilgic zuppeliğinizin, kitabi hicliğinizin ve odunc tasalarınızın urunu olan bu zavallı 'mutlak' sozcuğunu terk etmekle sonuclanır."
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 200
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Var Olma Eğilimi Yazar: Emil Michel Cioran Yayıma Hazırlayan: Savaş Kılıc Cevirmen: Kenan Sarıalioğlu Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786053160304