Spinoza’nın olumunun ardından opera posthuma (tum eserleri) icinde 1677’de yayımlanan, Politik İnceleme(Tractatus Politicus) filozof tarafından kaleme alınan en son yapıttır. Burada Spinoza doğalcı (naturalist) bir bakış acısından geleneksel “en iyi yonetim bicimi” sorusunu yeniden ele alır ve istikrar noktalarını ortaya cıkarmak icin bir tanıtlama yapısı icinde monarşik, aristokratik ve demokratik Devletleri yeniden kurar. Guc ontolojisine demir atmış “doğal hak”, icinde multitidonun ya da “halk kitlesinin” hep daha sureğen bir barışta varlığını devam ettirdiği demokraside, yani “mutlak yonetim bicimi”nde tamamına eren niceliksel ve bicimsel bir siyaset kurar.
Aşırı bicimde yetkinleştirilmiş Politik İnceleme, Spinoza’nın tum yapıtlarına can veren birleştirme ve doğallaştırma icin gosterdiği sınırsız kavramsal gayreti başarıyla sonuclandırır. Derin ozgunluğu, ne aşkınsal bir değeri olan ne de harekete gecirici bir şiddet iceren, oyların sayısal değerlendirilmeleriyle barış ureten basit bir makine olan bir demokrasi onermesinde yatar, ama bunda siyasi gerceklikte olduğu gibi insanlığın arzusunda da kuşkusuz aşılmazdır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Politik İnceleme Yazar: Benedictus De Spinoza Cevirmen: Murat Erşen Yayınevi: Doğu Batı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052133200