Bireyselleşmenin sonuna kadar hukum surduğu ama busbutun kendi tercihlerimize de dayanmayan bir toplumda, bilsek de bilmesek de, istesek de istemesek de, hoşlansak da hoşlanmasak da, hepimiz kendi hayatlarımızın sanatcılarıyız. Her ne kadar kimi araclardan yoksun olsak da, boylesi bir toplumda, doğru ya da yanlış, kendi yeteneklerimizi ve kaynaklarımızı kullanmak icin hayatımızı bir amaca vakfetmek isteriz.
Z. Bauman, bu kitabında, bireyin kendi ozgucune dayanarak hayatını surdurme cabasını “yaşam sanatı” olarak adlandırır. “Akışkan modern toplumlarda” yaşamak zorunda olan bireyin, yaşam sanatı performansının, ne anlama geldiği tartışmalı da olsa, “mutluluk”la, “mutlu olmak” isteğiyle doğrudan bağlantısı var. Kişi bu dunyada mutlu olmak istemektedir, ama toplum halinde yaşamak da sorumluluk gerektirmektedir, kişi yalnızca kendisini değil, hemcinslerini de gozetmek zorundadır fakat “tuketim toplumu” mekanizmaları icine cekilmiş modern insan, mutluluk arayışında toplumsal gercekliği bir kenara bırakıp kendini merkeze alarak hareket etmektedir. Sorun da buradadır: Mutluluk arayışında tek başına olduğunu duşunmesinden ve buna inanmasından oturu coğunlukla mutsuzlukla cebelleşmek zorundadır modern insan. Amac ve aracların birbirine karıştırıldığı, gelgec zevklerin baş koşeye oturtulduğu tuketim toplumu insanını mercek altına alan Bauman, bu parlak calışmasında, insanın kendini gercekleştirme seruveninin aydınlık olduğu kadar karanlık noktalarına da bakıyor. Okuru kendi gercekliğiyle yuzleşmeye davet eden Bauman, yaşam sanatının inceliklerini ustalıkla gozler onune seriyor, daha iyi bir yaşam duşunu de elden bırakmayarak...
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Yaşam Sanatı Yazar: Zygmunt Bauman Cevirmen: Akın Sarı Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786053141969