
On yıllara yayılan tarih ve felsefe okumalarına dayanan ve uc yıllık yoğun calışmanın urunu olan bu kitap, Taner Timur calışmalarının yeni bir doruğunu oluşturuyor. Calışma, tarih-yazıcılığı ile felsefe ve toplum bilimlerinin, tarih boyunca yer yer birbirleriyle buluşan, fakat coğu zaman da birbirinden kopuk ve bağımsız bir gelişme cizgisi izleyen oykulerini anlatıyor.
Felsefe ve bilimin beşiği olan Eski Yunan, tarihciliğin de beşiği olmuştu; fakat Aristo, genelle değil, ozelle uğraşan tarih-yazıcılığını bilim saymıyordu. Bu goruş, din adamları ve ilahiyatcıların kontrolu altında tum Ortacağ boyunca da gecerli oldu.
Ronesans'ın, kutsal tarih anlayışında actığı gedikler, 17. yuzyıl rasyonalist filozoflarının darbeleri ile genişledi ve izleyen yuzyıla da Kant'ın "Aydınlanma" dediği "aklın zaferi" damgasını vurdu. Boylece, modernizm, Weber'in "buyulerin bozulması" olarak adlandırdığı surec sonucunda doğdu.
19. yuzyıl, Hegel'in "yontem"inde Aydınlanma'yı diyalektik bir devinime donuşturdu; fakat yine Hegel'in "sistem"inde tarih, "Mutlak Espri" şeklinde sona eriyordu. Marx ve Engels, Hegel'in diyalektik yontemini benimsediler ve kapitalizmin sağladığı butunluğu toplum bilimlerindeki gelişmelere dayanarak tarihî maddecilik adını verdikleri kuramsal cercevede acıkladılar. Boylece metafizik sentezin yerini sosyoekonomik analize dayanan bilimsel eleştiri alıyor ve kapitalist kureselleşmenin gizlemeye calıştığı uzlaşmaz celişki ortaya konulmuş oluyordu.
Krizler, devrimci atılımlar ve karşı-devrimler icinde gecen 19. yuzyılı, iki kanlı dunya savaşına sahne olan 20. yuzyıl izledi. Kapitalizm dunyayı butunleştirir, eşitsizlikler icinde "kuresel bir koy" haline getirirken kapitalist işbolumu de bilimde iş bolumunu artırıyor, "uzmanlaşma"yı geliştiriyordu. Boylece gitgide daha cok "uzmanlaşan" bilim dalları sadece "butun"u değil, birbirlerini de anlayamaz hale geldiler. Mikro-tarih, mikro-iktisat, mikro-sosyoloji vb, tum bilimler yerleşik cıkarlarla uzlaşıyor ve "bilimsel tarafsızlık" kisvesi altında kuresel kapitalizmi bir kader gibi sunma yarışına giriyordu.
Gunumuzde bilim ve tarih-yazıcılığı kureselleşme ile gettolaşma arasındaki celişkileri ve gerginlikleri yaşıyor. Bu kitapta Aristo'dan Heidegger ve cağdaş tarihcilere kadar bu gelişmenin oykusu anlatılıyor.
Ciltli:
Sayfa Sayısı: 494
Baskı Yılı: 2014
e-Kitap:
Sayfa Sayısı: 486
Baskı Yılı: 2011
Dili: Turkce
Yayınevi: Yordam Kitap
Kitap Adı: Felsefe, Toplum Bilimleri ve Tarihci Yazar: Taner Timur Yayınevi: Yordam Kitap İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9786055541477