
Turklerin tarihindeki en onemli donum noktasının İslamiyet'in kabulu olduğu konusunda hemen tum tarihciler birleşir. Ancak animist-şamanist eski Turk topluluklarının İslamiyet'in zorlayıcı gucuyle karşılaştıklarında yaşadıkları ve hic kuşkusuz ulkemizin bugununde de etkisini surduren sancılı/coşkulu geciş surecinin yeterince irdelendiği soylenemez.
Psikiyatr Bilgin Saydam, bir psiko-mitoloji denemesi olarak tanımladığı yapıtında, yoreselde evrenseli, tekilde tumeli yakalama kaygısı ile eski Turk halk edebiyatının ustalık urunu eserlerinden Dede Korkut Kitabı'nda yer alan "Deli Dumrul Boyu"nu Turklerin tektanrılı dine geciş surecinde yaşananların yansıması olarak ele alıp yorumluyor.
Bireysel boyutta her olumlunun yaşaması mumkun ve "gerekli" bir sarsıntının, bireyin dunyaya, oznel gercekliğin dış gercekliğe, bireysel erkin evrensel duzene carpışının oykusu olan "Deli Dumrul Boyu", aynı zamanda bu geciş surecinin kahramanları olan atalarımızın ve bizlerin de oykusunu anlatıyor. Bilgin Saydam'ın deyişiyle "Anacıl Eylemlilik ile Ata Erki Arasında Sıkışmışlığın Kahramanı" Deli Dumrul'un seruveni gunumuz Turk-İslam ruhuna dek uzanan surecin ipuclarını veriyor.
Kitabın bu ikinci basımı, yazar tarafından gozden gecirilmiş ve acıklayıcı notlarla zenginleştirilmiştir.
Sayfa Sayısı: 254
Baskı Yılı: 2013
Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Deli Dumrul'un Bilinci Yazar: Bilgin Saydam Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789753421553