On yedinci yuzyıldan itibaren tum Avrupa'yı etkisi altına alan buyuk bir değişimin nedenlerin ve sonuclarını tartışıyor Buyuk Kapatılma. Foucault'ya gore bu surec, kapitalizmin iktisadi işleyişinin doğrudan bir sonucudur. Calışamayacak durumda olan veya calışmak istemeyen, fabrikanın boğucu karanlığı yerine onceki donemlerde olduğu gibi gun ışığı altında yaşamak isteyen, işsiz ve yersiz yurtsuz bir kalabalık, ilk kez bu donemde, Paris'te kurulan Hôpital général adlı bir mekÂn kapatıldı. Hastalar, sakatlar, akıl hastaları, suclular, ahlÂksızlar, eşcinseller, kadın-erkek ayrımı yapılmadan aynı yere koyuldu. Diğer Avrupa ulkelerindeki benzer uygulamalarla paralellik gosteren bu surec, on dokuzuncu yuzyılın başında modern hastane, akıl hastanesi, hapishane, okul gibi bir dizi kurumun ortaya cıkmasıyla sonuclandı.
Gorunurde hastalar, akıl hastaları, suclular gibi normal dışı bireylerin insanca koşullarda tedavi veya ıslah edilmesini ya da normal bireylerin doğru bicimde eğitilmesini sağlayan bu kurumlar, esasen, modern kapitalist toplumun disiplinci tekniklerinin geliştirildiği mikro-iktidar kapitalizmin ihtiyac duyduğu uretken ve itaatkÂr bedenlerin uretilmesinde kullanılmıştır. Nitekim bu disiplinci teknikler, gunumuzun polis devletlerinde, Buyuk Kapatılma'nın ve Buyuk Gozaltı'nın toplumun tum hucrelerine nufuz ettiği "guvenlik toplumları"nda en yetkin halini almıştır.
Bu tarihsel surecten yola cıkan Foucault, calışmalarını tamamen arkeolojik bir kazı biciminde surdurmuş, kurumların ic işleyişlerini, mekanizmalarını, tarihsel belgeler ışığında gozler onune sererken, aynı zamanda da, bu kapatılma kurumlarının bugunune dair ciddi karşı cıkışların, protestoların da kaynağında, pratiğinde yer almıştır. İktidarın gunumuzde insanları ozneleştirme, bireyselleştirme ve boylece denetim altına alma tekniklerinin ayrıntılı bir analizini yapan Foucault'nun, gerek kliniklerdeki akıl hastalarıyla kişisel calışmaları, gerekse de Hapishaneler Uzerine Enformasyon Grubu'nun kurucusu ve aktif elamanı olarak surdurduğu calışmalar, ozellikle hapishaneler konusunun surekli gundemde olduğu Turkiye'nin tum entellektuelleri ve aktivistleri icin can alıcı cozumlemeler icermektedir.
Nicin ve nasıl kapatıldığımızı; kapatılmaya direnişin bicim ve iceriklerini duşunmek isteyenlerin tekrar tekrar okuyacağı metinler..



Sayfa Sayısı: 336

Baskı Yılı: 2015


Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Buyuk Kapatılma - Secme Yazılar 3 Yazar: Michel Foucault Cevirmen: Işık Erguden , Ferda Keskin Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2007 Dil: Turkce Barkod: 9789755392851