“İnce şeylerin hatırını gozeten” minima dizimizin ikinci kitabı olan Toz’a, “Onunla ne kadar savaşırsanız savaşın, toz her şeye sirayet eder. Kabarık topaklar, hatt katmanlar halinde toplanır, şeylerin hatlarına uydurur kendini ve zamanın akışını işaretler. Kendi icinde, bir toplanma yeridir de, olmuş ve olacak olandan murekkep gelişiguzel bir topluluk, bir izler kataloğu, bir tehditler envanteri ve bir vaatler kumesi,” diyerek başlıyor Michael Marder.
Uzerine eğildiği konuyu, tıpkı sınır tanımayan tozun, bu ince şeyin kendisi gibi, ceşitli teoriler arasında kopruler kurarak inceleyen bu disiplinlerarası calışma, gundelik hayata, sanata ve edebiyata da sıkca gondermede bulunuyor. Bugun varoluş, biraradalık ve adalet hakkında duşunmek istiyorsak, kendimize toz kondurmamamıza neden olan insan-merkezci kibirden sıyrılmamızı sağlayacak tozun bize kimi anahtarlar sunabileceğini gosteriyor.
Toz’u okuduktan sonra, icinde bulunduğunuz ve adım attığınız her yere farklı bir gozle bakacaksınız.
“Toz, mucevher niteliğinde bir felsefi metin.”
– Marcia Sá Cavalcante Schuback, Sodertorn Universitesi Felsefe Profesoru
“Bu kitap kelimenin tam anlamıyla yuzeysel, ama insanların tum yapıp ettiklerinin olmazsa olmaz bir parcası olan, kendimiz de toza donuşene dek bize oldum olası eşlik eden bir şeyin sorgu sual edilmeyen derinliklerine dalıyor.”
– Edward S. Casey, State University of New York at Stony Brook Felsefe Profesoru
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Toz Yazar: Michael Marder Yayınevi: İthaki Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786053759478