
“Hatalarımızdan ders alırız ya da en azından başkaları ders alır. Hakikate veda ederek, ‘İktidar’a karşılıksız bir armağan vermekle kalmaz, buyuk olcude insanın yanılsama ve buyuye karşı elindeki yegÂne ozgurleşme şansından yani gercekcilikten vazgecmiş oluruz.”
Kıta felsefesi geleneği icinde gercekciliğe donuş cağrısını ilk yapanlardan İtalyan felsefeci Maurizio Ferraris’in bu calışması postmodernizmin ozgurleştirici amaclarla cıktığı yolun bugun icinde bulunduğumuz itaat duzenine nasıl vardığını Nietzsche’den Heidegger’e, Foucault, Lyotard, Feyerabend’den Derrida’ya uzanan bir hatta ele alıyor.
Kitap bir postmodernizm eleştirisi ortaya koymakla birlikte postmodernizmin ideolojik sonuclarından yararlanan; gercek dunyanın reality show’a, eleştirinin dedikoduya, umudun endişeye, kesinliğin belirsizliğe ve inkÂrın genel bir tavra donuştuğu hakikat sonrası cağdan beslenen populizmin felsefi temellerini de gosteriyor ve cıkış yolu icin ne pozitivizme ne postmodernizme yaslanan bir eleştirel felsefeyi yeniden gundeme getirme amacı taşıyor. Ferraris icin yeni gercekcilik eleştirel bir yon değişiminin adı, bununla toplumsal gercekliği somut bir analiz ve donuşum zeminine donuşturebilmek adına maskenin ardında başka maskeler aramak yerine ortuyu kaldırmayı oneriyor. Aslında bu cağda işe koşabileceğimiz felsefenin imkÂnlarını sorguluyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Yeni Gercekcilik Manifestosu Yazar: Maurizio Ferraris Cevirmen: Kemal Atakay Yayınevi: Kolektif Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052205396