“Birkac yıldır ‘yapı’ sozcuğu ceşitli anlamlara cekilebilen bir hal aldı. Kendi eski ve kesin değerini –orneğin bir ispatın, bir romanın veya bir devletin yapısı soz konusu olduğunda– korumakla birlikte, gunumuzde cok moda olan ve hatta ismini bile verdiği bir felsefi sistem icinde cok daha iddialı bir teknik kullanıma da kavuştu. Kafa karışıklığı bunun sonucudur. Artık benim calışmalarım da yapısalcılığın tezahurleri veya yazıldıkları tarihlerden oturu on belirtileri arasında sayılıyor – ve yazarına gore bu durum bir ovgu ya da eleştiri nedeni oluyor. Hatta bazı genc yapısalcılar, oğretideki ve oğretinin esinlediği yorumlama tekniklerindeki ilerlemeleri izlemekte gosterdiğim yavaşlık veya beceriksizlik karşısında sabırsızlığa kapılarak, daha usta ya da daha ortodoks duşunurlerin benim dosyalarımdan ne gibi sonuclar cıkarabileceklerini ornekler vererek bana oğretiyorlar. Bu iyi niyetli ama mesnetsiz cabalara artık bir son vermek istiyorum: Yapısalcı değilim ve olup olmamak gibi bir derdim de yok. Ben bir filozof değil, bir tarihci olarak, en kadim tarihle ve tarihin akılcı yontemler icinde erişilebilecek en uc sınırıyla ilgilenen bir tarihci olarak calışıyorum; yani genetik olarak birbirine akraba oldukları bilinen alanlardaki birincil verileri gozlemlemekle, sonra da bu birincil verilerden bazıları arasında karşılaştırmalar yaparak onların ortak prototiplerinin oluşturduğu ikincil verilere uzanmaya calışmakla yetiniyorum; bunu yaparken de baştan kabul edilmiş fikirlerim, evrensel olarak gecerli sonuclara erişmek gibi bir umudum yok.”
Dumézil’in uc ciltlik muazzam calışması Mit ve Destan’ın son cildi “Roma Tarihleri” ile, karşılaştırmalı filolojinin bu başyapıtının seruveni Turkcede tamamlanıyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Editor: Korkut Erdur
Kitap Adı: Mit ve Destan 3-Roma Tarihleri Yazar: Georges Dumezil Cevirmen: Ali Berktay Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16,5 x 24 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789750842658