Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)

Cinsellik uzerine bu felsefi araştırmanın başlıca uğrakları Simone de Beauvoir, Hegel, Platon, Georges Bataille, Julia Kristeva, Elizabeth Grosz, Luce Irigaray, Jean-Luc Nancy ve Paul Ricoeur.
Bircok izlek var: Toplumsal cinsiyet, cinsiyet farklılığı, arzu, erotik deneyim, erotik ilişki, eros etiği, ezilme, şiddet, egemenlik, oznelik ve ozerklik gibi. Kitap bu izlekler uzerinden feminist duşuncenin meselelerini felsefe tarihiyle ilişkilendiriyor, feminist duşunurlerin bu tarihle nasıl ilişki kurduklarını araştırıyor ve feminizmin kavramlarının altında ne tur felsefi tartışmaların bulunduğunu gostermeyi amaclıyor. Kadınların (ve ezilen butun insanların) kurtuluşunu hedefleyen her felsefi cabanın varacağı şu soru: Nasıl ozerk ozneler haline gelebiliriz, nasıl mucadele edebiliriz?
“Direniş, bir gucun karşısına ondan daha guclu başka bir gucle cıkmaktan ibaret değildir. Bedeni orantısız bir şiddetin hedefi olarak ortaya koyan bir kahramanlık da değildir. Direniş toplumsal bağlar, ilişkiler kurmaktır; kırılgan oznelerin birlikte guclenme ve bir toplum inşa etme surecidir. Bu bakımdan direniş, feda etme veya kurban etmeyi meşrulaştıran bir varoluş bicimi olmamalı, bir oluş, bir yaşam savunusu, bir hayatta kalma mucadelesi olabilmelidir. Dirayet bazı imkÂnların kapandığı yerde yeni bir yaşam kurma gucudur; hayatta kalma, rasyonel tartışma, dayanışma, dostluk ve zamanın sabrıdır.”

Yayına Hazırlayan Semih Sokmen

Kitap Adı: Cinsel Farkın İnşası-Felsefi Bir Problem Olarak Cinsiyet Yazar: Zeynep Direk Yayınevi: Metis Yayıncılık Dil: Turkce Barkod: 9786053161172