
Neden kaygılıyız? Neden endişeliyiz? Neden her eylemimizi bir "kazanc" sağlamak icin gercekleştirilmesi gereken bir performans olarak kurgulamak zorunda kalıyoruz? Birbirimize guveniyor muyuz? Birbirimizi destekliyor muyuz? Yoksa, "kazanmak" ve "rekabette one gecmek" artık hayatta kalmanın tek yolu haline geldiğinden, birbirine hınc ve haset duyan birer duşmana mı donuştuk? Neyin yoksunluğunu cekiyoruz? Gercekten ozgur muyuz? Parcası olduğumuz, kurulmasında ve işlemesinde rol aldığımız iktidar ilişkileri ve ekonomik rasyonalite toplumlarımızı, siyaseti, demokrasiyi, calışma bicimlerimizi, yaşam deneyimimizi ve oznelliğimizi nasıl donuşturuyor? Nasıl bir dunyada yaşadığımızı ve kim olduğumuzu gercekten biliyor muyuz?
Bu sorunların yanıtlarını, Michel Foucault’nun eleştirel analiz hattının izinde, son yıllarda giderek belirginleşen gerilimleri, celişkileri, iktisadi ve yonetimsel krizleri yorumlayarak arayan Başak Coşkun, şirketlerdeki iş deneyiminden suzulenleri akademik yazının katkılarıyla birleştirerek, neoliberal yonetimsellik tartışmasını anlaşılır kılmak icin incelikle kullanıyor.
Coşkun’un cozumlemesi, ‘homo economicus’ olarak kurulan neoliberal ozneye ve bu ozneyi artık tum varoluş alanlarını butunuyle kapsamış olan piyasaya bağlayan iktidar duzeneklerine carpıcı bir bakış sunuyor. ‘Homo economicus’ buyuk ozel sermayenin ihtiyacları doğrultusunda "kendine yatırım yapan" ve kendini "insan sermayesi" olarak kuran bir girişimci oznedir. Neoliberal yonetimselliğin insan psikolojisi uzerindeki etkilerini de sorgulayan calışmanın vardığı sonuc, neoliberal rasyonalitenin sınırlarını aşmak icin hem bir duşunme ve eleştiri surecine hem de kolektif ozgurluk pratiklerine ve dayanışmaya ihtiyacımız olduğudur. Mevcut iktidar ilişkilerini tersine cevirmenin ve ozgurleştirici bir siyasetin yolu buradan gecmektedir.
- Başak Coşkun -
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Neoliberal İktidar ve Ozne Yazar: Başak Coşkun Yayınevi: Nota Bene Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052601860