
Spinoza Freud’u okusaydı hangi kavramları benimser, hangilerini eleştirirdi? “Bilincdışı”, “olum durtusu”, “Oidipus kompleksi” ne ifade ederdi ona? Peki ya Freud neden Spinoza’yı dikkatli okumamış olabilir? Okusaydı conatus hakkında ne duşunurdu? Ethica’da ifadesini bulan duygu ve etkilenme teorisine nasıl yaklaşırdı?
Sıradışı bir kitapla karşı karşıyayız: Bu ve benzeri sorulara cevap vermek icin Michel Juffé aralarında neredeyse iki yuzyıl bulunan, biri oncelikle filozof (ama psikolojinin oncusu de sayılan bir filozof) oburu psikanalizin kurucusu olarak gorulen iki duşunurun metinlerini birbirileriyle “konuşturmak” istemiş; bir başka deyişle, bu iki duşunurun ortak noktalarının yanı sıra ayrıldıkları noktaları belirlemek, birbirlerinin duşuncelerine getirecekleri eleştirileri ortaya cıkarmak icin Spinoza ile Freud’u “mektuplaştırmış”. Bu “karşılaşma”dan da felsefe ve psikanalizle ilgilenen okurlarımızın zevkle okuyacağı dort dortluk bir inceleme doğmuş.
(Tanıtım Bulteninden)
Yayına Hazırlaya: Savaş Kılıc
Kitap Adı: Freud-Spinoza Mektuplaşması 1676-1938 Yazar: Michel Juffé Cevirmen: Siren İdemen Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786053161271