Erasmus 1536 yılında Basel kentinde hayata veda ettiğinde, arkasında bıraktığı yığınla eser arasında Deliliğe Ovgu kendisine sonsuzluk bahşeden en onemli eseri olur. Cunku bu eser olumunden sonra Fransızca, Almanca, İtalyanca başta olmak uzere pek cok dile cevrilir. Zaman zaman Erasmus'un yaptığı şakaları kaldıramayan bazı ilahiyatcılar yasaklatsa da Deliliğe Ovgu yuzyıllar boyunca halk tarafından cok okunur ve sevilir.

Cunku Erasmus'un Deliliği, yani Stultitia'sı bir tanrıcadır, hem de lutfuna ereni dipsiz kuyuların karanlığından guneş ışığına cekip cıkaran ve yaşamı zevklere boğan bir tanrıca, yani bir kadın. Giyinişi, duşuncesi, davranışı ve yaşam şekliyle Minerva'nın, yani Bilgelik tanrıcasının tam zıddıdır.

Erasmus, Stultitia ile Minerva arasında retoriksel sanatların yardımıyla oyle icinden cıkılmaz bir labirent orer ki, okuyucu deliliğin mi bilgelik, yoksa bilgeliğin mi delilik olduğunu bazen karıştırır. Erasmus deliliği once overek yerer, sonra da yererek over. Cunku Erasmus'un yerdiği sıradan delilik, yani insana gore deliliktir; ovduğu ise kutlu delilik, yani Tanrı katında kutsal olan deliliktir. Kutlu delilik ozunde hakiki bir bilgelik icerir.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 275

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: Alfa Yayıncılık

Kitap Adı: Deliliğe Ovgu Yazar: Erasmus Cevirmen: Ciğdem Duruşken Kapak Tasarımı: Begum Cicekci Yayın Yonetmeni: Mustafa Kupuşoğlu Yayınevi: Alfa Yayıncılık Ebat: 12x20 İlk Baskı Yılı: 2014 Baskı Sayısı: 7. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051069159