Ozgurluk sevgisi doğal olarak insanda o kadar guctur ki, bir kere ozgurluğe alıştığında, artık her şeyi onun uğruna feda edecektir. Sırf bu sebepten oturu talim-terbiyenin disiplin kısmı cok erken donemlerde yerini almalıdır, cunku bu yapılmadığı zaman, hayatta daha sonra kişiliği değiştirmek kolay olmayacaktır. Disiplinden yoksun [yani kendi kendine sınırlama becerisi gelişmemiş] insanlar gelip gecici her arzuyu, her hevesi takip etmeye yatkındırlar. Bunu vahşi kavimler arasında da goruruz, onlar her ne kadar bir muddet Avrupalılar gibi iş yahut vazifelerini yerine getirseler de, hicbir zaman Avrupalılara, Avrupalıların tarz ve tavırlarına alışamazlar. Onlardaki, Rousseau ve diğerlerinin tassavvur ettikleri gibi, soylu ozgurluk duygusu değil, fakat bir tur barbarlık –deyiş yerinde ise hayvanlık, henuz gelişmemiş insani tabiattır. Dolayısıyla insanlar kendilerini erken yaşlarda aklın buyruklarına boyun eğmeye alıştırmalıdır.

Sayfa Sayısı: 136

Baskı Yılı: 2014

Dili: Turkce
Yayınevi: Say Yayınları
Kitap Adı: Eğitim Uzerine (Ruhun Eğitimi-Ahlaki Eğitim-Pratik Eğitim) Yazar: Immanuel Kant Cevirmen: Ahmet Aydoğan Yayınevi: Say Yayınları İlk Baskı Yılı: 2007 Dil: Turkce Barkod: 9789754686722