Carlo Rovelli, uzmanlığı kuantum cekimi olan bir fizikci ve oğretim uyesidir. Bir yandan da bilim tarihi ve felsefesi alanında calışmakta ve dersler vermektedir. Rovelli'nin geliştirdiği "termik zaman" hipotezine gore zaman, temel teori duzeyinde var olan bir şey değildir; zaman yalnızca termodinamik bir bağlamda ortaya cıkar ve akış hÂlinde olduğu da bir yanılsamadır.

Rovelli bu kitabında, ulkemiz toprakları ustundeki Milet'te 2.600 yıl once yaşayan Anaksimandros'un duşuncelerini inceliyor. Bunu yaparken kadim bilgenin yaşadığı donemi tasvir etmekle yetinmiyor, Anaksimandros'u duşunce tarihinin onceki ve sonraki donemleriyle de ilişkilendiriyor. Boylece okuru, BÂbil, İskenderiye, Cin gibi uygarlıkların kulturleri ve duşunce geleneklerinden Batlamyus'a, Galilei'ye, Newton'a, Heisenberg'e ve Einstein'a uzanan tadına doyulmaz bir bilim tarihi gezintisine cıkarıyor.

Acık ve anlaşılır uslubuyla, sadece bilim tarihi ile felsefesini değil, astronomiyi, kozmolojiyi, antropolojiyi, arkeolojiyi, dilbilimi, din felsefesini, kısacası doğa ve kultur uzerine sistematik ve eleştirel duşunmeyi cok sevdiren bir kitap...

"Bilimin gucu, icerdiği kesinliklerden kaynaklanmaz; aksine, cehaletimizin buyukluğu hususunda giderek artan bir şuurdan kaynaklanır. Bizi, bildiğimizi sandığımız şeylerden hic durmadan şuphelenmeye ve boylece devamlı oğrenmeye iten de bu şuurdur. Bilgisel araştırma, kesinliklerden beslenmez: Kesinliklerin radikal bicimde mevcut olmamasından beslenir.

Akıcı ve de surekli gelişim hÂlindeki bilimsel duşunce, buyuk bir guce ve mahirane bir sihre sahiptir: Dunyanın duzenini altust etmeye ve dunyayı yeniden duşunmeye muktedirdir."
-Carlo Rovelli-
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 216

Baskı Yılı: 2014

Dili: Turkce
Yayınevi: Bilge Kultur Sanat
Kitap Adı: Miletli Anaksimandros Ya Da Bilimsel Duşuncenin Doğuşu Yazar: Carlo Rovelli Cevirmen: Atakan Altınors Yayınevi: Bilge Kultur Sanat İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786054921140