"Sosyalizmin tesisinden elde edilecek en buyuk kazanc, bizleri o pek sıkıcı şeyden, başkaları icin yaşama zorunluluğundan kurtarması olacaktır." Oscar Wilde'ın bu acılış cumlesi, toplumsallığa değil de bireyselliğe vurgu yapan bir sosyalizm anlayışına karşılık geliyor. Kalabalıkların inanc ve değer yargılarının coğu zaman mutlakiyetci otoriteye yol actığını cok erken bir tarihte gormuş olan Wilde, geleneksel ahlakcılıklara, din temelli hayır kurumlarına karşı cıkar, belirleyici olanın insanın hayırseverliğe muhtac olma durumundan kurtulması olduğunu vurgular.
Oyle bir kurtuluş ki, somuruyu ortadan kaldırarak insanlara kendi hayatlarını zenginleştirmede eşit imkÂnlar yaratsın, boylece bir insanın başka bir insana acımasının, yardım etmeye calışmasının, ama bir turlu gercekten yardım edememesinin butun manevi yukunu de ortadan kaldırsın. İnsanın gercek ozgurluğu de burada yatmaktadır.
Sosyalizm ve İnsan Ruhu'nu Roll Dergisi 2000 yılında, Fatih Ozguven'in cevirisiyle ve başka yazarlardan alıntılarla yayımlamıştı. Aradan gecen yıllara rağmen metnin ve derginin katkısı olan alıntıların bugun de son derece guncel olduğunu duşunduğumuz icin Roll edisyonunu aynen yayımlıyoruz.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 136
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Sosyalizm ve İnsan Ruhu Yazar: Oscar Wilde Cevirmen: Fatih Ozguven Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786053160632