
"Bize oyle geliyor ki Platon'un siyasi duşuncesinin olağanustu modernliğini, hatt denebilir ki guncelliğini vurgulamaya gerek yok. Kuşkusuz herkesin herkesi tanıdığı, cevresinde bir gun icinde yuruyerek dolaşılabilen bir Eskicağ πόλις (polis)'ine modern bir Devlet kadar az benzeyecek bir şey yoktur. Tıpkı bir Eskicağ kadırgasını super bir zırhlı gemiyle karşılaştırmak gibi olur bu. Yine de, Platon'un bize Atina demokrasisinin, anarşi ve demagoji yoluyla diktatorluğe ve despotizme kayarak cokuşunu betimlediği hem tutkulu hem ağırbaşlı, hem derin hem iğneli sayfaları okurken, modern okur şunu soylemekten kendini alamaz: de nobis fabula narratur… (HikÂye bizi anlatıyor…)"
"Ben kendi adıma Descartes'ın buyruğunun, iletisinin hic bugunku kadar guncel olmadığına inanıyorum. Bugun, yani insan duşuncesinin kendi değerini ve saygınlığını yadsıyarak, salt toplumsal gorunumu ya da dahası, salt yaşam işlevini one cıkardığı bir donemde; yeniden belirsiz hale gelmiş dunyada insanın ne pahasına olursa olsun yeni bir kesinlik aradığı, bunu da kendi ozgurluğuyle ve kendi aklının ozgurluğuyle odediği bir donemde; yeniden doğan bir mitos ve acımasız yetkeler doneminde, Descartes'ın apacık bir şekilde doğru olduğunu gorduklerimizden başka hicbir şeyi doğru kabul etmemeyi buyuran buyruğuna her zamankinden daha fazla uymamız ve onun, aklın ve hakikatin ustun değerini ilÂn ederek, akıldan ve hakikatten başka bir yetkeye boyun eğmemizi yasaklayan iletisine bağlı kalmamız gerek."
Felsefenin akış yonunu değiştirmiş iki buyuk filozofun, Platon ile Descartes'ın ortaya koydukları yapıtların harcını karan duşunceleri, yukarıdaki satırların sahibi bir başka buyuk duşunurden, Alexandre Koyré'den eleştirel bir gozle okumak, biz felsefe okuyucuları adına kacırılmayacak bir fırsat! Hele bir de, bizden bir felsefecinin, Kurtuluş Dincer'in berrak Turkcesiyle okuma şansını yakalamışken…
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Platon Okumaya Giriş - Descartes Uzerine Konuşmalar Yazar: Alexandre Koyre Yayınevi: Pharmakon Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 219 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786056643293