Platon, hic kuşku yok ki duşunce tarihinin en onemli ve etkili filozoflarından biridir. Felsefenin kurumsallaşmasına ve felsefede yazılı geleneğin oluşmasına katkıda bulunmuş, iki dunyalı metafiziğiyle butun bir Ortacağ duşuncesini belirleyecek olan idealist felsefe geleneğinin başlatıcısı olmuştur. Hıristiyan Ortacağ felsefesine ve İslam duşuncesine etkisi bakımından da ayrıca onem taşıyan Platon, duşunce tarihi boyunca tartışılan tum problemleri yuzlerce yıl oncesinden ele almış ve ilk buyuk felsefi sistemi inşa etmiştir.

Platon'un genclik diyaloglarından biri olan Lakhes'in ana teması "cesaret" uzerine kurulmuştur. Kendisini hic neden yokken tehlikeye atan kişi, Sokrates'in gozunde, cesur olmaktan ziyade cılgın, bilge ve iyi olmaktan cok, aptal ve guvenilmez biridir. Gercek cesaret, dolayısıyla korkusuzluğun değil, bilgece bir korkunun, gercekten korkulması gereken bir şey karşısında duyulan korkunun sonucu olmak durumundadır. Bu yuzden cesaret bilgelikten, iyi ve kotuye ilişkin bilgiden başka bir şey değildir. Bilge insan zorunlu olarak cesurdur. Yalnızca ahmaklar korkaktır. Boyleleri daha kucuk iyileri korumak adına, daha buyuk iyilerin ucup gitmesine goz yumarlar. Bunu ise salt bilgisizlikten yaparlar.

Korkaklık, kahramanlık ya da atılganlık değil de, bilgelikten yoksun olmadır.



Sayfa Sayısı: 72

Baskı Yılı: 2012


Dili: Turkce
Yayınevi: Say Yayınları
Kitap Adı: Lakhes Yazar: Platon Cevirmen: Furkan Akderin Yayınevi: Say Yayınları İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9786050201611