
Antikcağ Kiniklerinden Metinler Grekce "kyon", "kopek" sozcuğuyle ilişkili olan Kinizmin kokleri Sokrates'e yani 5. yuzyıla kadar dayanır. Rakipleri, yaşayışlarını, kopeklerin yaşayışlarına benzettikleri icin alay etmek amacıyla onları "kopek" olarak nitelendirir. Kinikler ise bundan gocunmak yerine giderek bu ismi benimser hatta yuceltirler. Erdem ve etik anlayışları, giyinişleri, beslenmeleri, inceltilmiş Atina kulturune, boş inanclara karşı cıkışları da onları diğer insanlardan ayırt eden ozelliklerdir. Un, saygınlık, toplumsal statu, zenginlik, iktidar gibi coğunluğun peşinde olduğu şeyler onlar icin bir şey ifade etmez. En tanınmış temsilcileri Sinoplu Diogenes, biricik ornekleri Herakles, en yuce amacları ise "ozgurluk"tur.
Haklarında, sınırlı sayıda kaynaktan elde edilen az miktarda bilgiye sahip olduğumuz kiniklerle ilgili derli toplu bir kaynak olarak gorulebilecek olan Kopeklerin Bilgeliği, kendi kendisinin efendisi ve ustadı olan Kinik filozofların duşuncelerini kimi zaman anekdotlar, kimi zaman nukteli aforizmalar ya da soru-cevap yontemiyle oluşmuş metinler yoluyla aktarıyor.
"Kendisine nicin 'kopek' denildiği soruldu. Şoyle cevap verdi: Cunku ben hakikati kotu, yalancı insanların yuzune vururum ve kendileri hakkında gerceği soylerim, iyi insanlara kuyruk sallarım, kotulerin suratına hırlarım."
Diogenes
Sayfa Sayısı: 488
Baskı Yılı: 2011
Dili: Turkce
Yayınevi: Say Yayınları
Kitap Adı: Kopeklerin Bilgeliği Yazar: Georg Luck Cevirmen: Oğuz Ozugul Yayınevi: Say Yayınları İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9786050200287