
Felsefe yapmak hep ucuk ve soyut şeylerden soz etmek anlamına gelmiştir. Diyebiliriz ki Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları bu anlayışı ve onyargıyı silebilecek nitelikte.
Zygmunt Bauman bu kitapta "pratiğin felsefesini" yapıyor. "Postmodern" dunyada kesin olan tek şeyin "belirsizlik" olduğunu ve "olumsallık" değirmeninin butun "paradigmaları" her an "yeniden kurduğunu" gozlemliyor. Bundan dolayı da, hic kimsenin "avangartlık" iddiasında bulunamayacağını; cunku "olumsallık" değirmenin de oğutulmekten kacmanın mumkun olmadığını soyluyor.
Bauman Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları'nda bizi "yabancıların", "turedilerin", "paryaların", "turistlerin", "aylakların", "koktencilerin" ve benzerlerinin dunyasına sokuyor. Soz konusu kesimlerin neden toplumun "vazgecilmez" uyeleri olduğunu goruyoruz. "Yerliler"in "turediler"e ne kadar muhtac olduğunu, onlar olmadan kendilerinin de "yersiz" kaldığını fark ediyoruz. "Yerli"den fazla "yerlici" kesilen "yabancılar"ın ruh halini anlamaya calışıyoruz. O cok yucelttiğimiz "kultur"e bir de "tuketici kooperatifi" olarak bakıyoruz.
"Aydınlanma"nın celişkilerine tanık oluyoruz. "Toplumu eğitmek" isteyen "avangart aydınlatmacıların", işlevleri sona erip işsiz kalınca nasıl deliye donduğunu, yığınlara saldırdığını goruyoruz. Ote yandan modern cağın başındaki "eğitim devrimi"nin izini surerek Foucault'nun Cinselliğin Tarihi'ni gozden geciriyoruz.
"Postmodern pratiğin felsefesi" olarak nitelendirebileceğimiz bu calışmanın kendi ozgun "temelleri" de var: Ozgurluk, daha fazla ozgurluk; farklılık, daha fazla farklılık; ve bir de (bunların surekliliğinin sağlanması icin) dayanışma, daha fazla dayanışma.
Belirsizlik ve farklılıkların egemen olduğu postmodern dunyada sorumluluk ile ozgurluğu bir madalyonun iki yuzu olarak goren Bauman son sozu de ozgurluğe veriyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 320
Baskı Yılı: 2013
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Postmodernlik Ve Hoşnutsuzlukları Yazar: Zygmunt Bauman Cevirmen: İsmail Turkmen Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2000 Dil: Turkce Barkod: 9789755393001