“Ne ak ne kara, ne sebep ne sonuc, ne gecmiş ne gelecek olarak gorduğun şeyi bana anlat.”
Katha Upanişad
“Dunyadaki kokenlere dair olan haric, hicbir araştırma Upanişadlar kadar yararlı ve yuceltici değildir. Hayatımın tesellisi o oldu, olumumun de tesellisi o olacak.”
Schopenhauer
Dunyanın ilk felsefesinin ilk ışığıdır Upanişadlar.
En ilkel inanclarla, insan zihninin varabileceği en aşkın, en ileri sezgiler, en yuce kavramları icinde barındırır.
Upanişad felsefesi metinlerinin hangi tarihlerde oluştuğunu saptamak zordur. Hindistan topraklarının urunu olan bu metinlerin İ.O. 800 yıllarında tamamlanmış olduğu sanılıyor.
Sonsuz uzayda dort bir yanımızı saran ve maddi doğamız dolayısıyla bizim de bir parcamız olan nesneler,
Kant’a gore kendisinden şeyler değil, goruntulerdir. Eflatun'a gore somut gercekler değil, goruntulerdir.
Upanişad metinlerine gore ise asırlar once bunu Atman yani şeylerin gercek “Ben”i değil yalnızca “Maya” olarak adlandırmışlardır.
Var olan şeyler değişik goruntuler sergilese de Upanişad oğretilerine gore tek olan ve hep aynı kalan bir ozu paylaşırlar.
İşte bu anlayıştan yola cıkan Upanişad felsefi metinlerinde duşuncenin panteizm, teizm, kozmogoni, ateizm (sankya) ve deizm (yoga) oğretisinin temel ilkelerini icinde barındırır.
Bircok ermiş bilgenin sezgilerinin ve icgorulerinin urunu olan bu metinleri iki yetkin uzman hazırladı. Okuyucu bu kitapta Upanişad metinlerinin yanı sıra, bu metinlerin iceriği ve tarihcesi hakkında da bilgiler bulacaktır.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Upanişadlar-İnsanlığın İlk Felsefi Metinleri Yazar: F.Max Muller Cevirmen: Suat Ertuzun Yayınevi: Satori Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 256 Ebat: 15,5 x 22,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786058008359