
Hegel "Aşina olunan bilinmez," der. 20. yuzyılın onemli duşunurlerinden Henri Lefebvre, "politik dramın" gundelik temelinin unutulduğu, felsefecilerin hakikat arayışlarında gundelik olanı es gectiği, edebiyatcıların mucize ve macera peşinde koştuğu bir donemde, aşina olunana bakıyor: "Asıl değişim nerede olup biter? Gundelik hayatın esrarsız derinliklerinde!"
İktidar ilişkilerinin, meta fetişizminin ve yabancılaşmanın her gun yeniden uretildiği bir donemde, değişimin ve devrimlerin temel dinamiği olma vasfını koruyan gundelik hayatın eleştirisine odaklanıyor.
Marksist eleştirinin temelinde yer alan yabancılaşma teorisinden yola cıkarak onu modern hayattaki tum yonleriyle ortaya koyan Lefebvre, beşeri bilimlerle felsefenin, politikayla ideolojinin ilişkisini irdelerken bireysel olanla toplumsal olanın, bilinc ile eylem arasındaki butunluğun birliğini gundelik yaşamın yalınlığı icinde yeniden kuruyor. Duş, sanat, oyun, ahlak, hayal gucu, politika, bilim... Bunlar cıkarıldığında geriye gundelik hayatın "cılız tortusu" kalır ama bu "yuksek" faaliyetlerin yeşerdiği toprak da odur: "Tek yapmamız gereken şey, gozlerimizi acmak, gundelik hayatın en mutevazı olgularının engin insani iceriğini basitce keşfetmektir."
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Gundelik Hayatın Eleştirisi 1 Yazar: Henri Lefebvre Cevirmen: Işık Erguden Yayınevi: Sel Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Orijinal Dili: Fransızca Barkod: 9789755705712