
Deneyim ve bilgi nasıl ve neden birbirinden ayrıldı? Deneyimin cocukluğundan bahsetmek mumkun mu? Walter Benjamin’e gore, “deneyim yoksulluğu” Birinci Dunya Savaşının sebep olduğu yıkımın bir sonucu olarak moderniteden kaynaklanmaktaydı. Benjamin’in tum eserlerinin İtalyan editoru Giorgio Agamben’e gore ise, deneyimin yıkılması icin artık bir felakete gerek yoktur: Herhangi bir modern şehirdeki gunluk yaşam bunun icin yeterli olacaktır.
Agamben dil, cocukluk ve gunluk yaşam uzerine derin ve esaslı bir araştırma olan Cocukluk ve Tarih’te Kant, Hegel, Husserl ve Benveniste’in yolundan giderek deneyim kavramlarını takip eder ve cağdaş duşuncede bir dizi ana temaya yeni bir yorum katan bir cocukluk teorisi geliştirir. Doğa ve kultur arasındaki antropolojik karşıtlık; konuşma ve dil arasındaki dilbilimsel zıtlık; oznenin doğuşu ve bilincaltının ortaya cıkışı gibi konular bu teorinin ana temaları olurken Agamben zaman ve tarihi, Marksist altyapı ve ustyapıyı, ritueller ve oyunlar arasındaki farklılıkları da araştırmasına dahil eder.
“Giorgio Agamben muhtemelen Walter Benjamin’den sonra en titiz ve derinlemesine inceleme yapan duşunur.”
Avital Ronell
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Cocukluk ve Tarih-Deneyimin Yıkımı Uzerine Bir Deneme Yazar: Giorgio Agamben Cevirmen: Betul Parlak Yayınevi: Alfa Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 212 Ebat: 13 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786254491207