Yirminci yuzyılın buyuk yıkımlarıyla kapitalist ideolojinin zihinsel-duygusal yaşamda ve kulturde yol actığı tahribat karşısında bicimlenen eleştirel teorinin onde gelen figurlerinden T. W. Adorno muzik yazılarıyla modern muzik sosyolojisinin en etkili modellerinden birini sunar.
Turkcede ilk kez yayımlanan, Johann Sebastian Bach, Wagner, Schubert, Beethoven, Schonberg vb. besteciler, caz, opera, hafif ve ciddi muzik, muziğin toplumsal işlevi, kultur endustrisindeki rolu ve acmazları uzerine yazılarını bir araya getiren bu secki zamanının cok otesinde duşunebilen T. W. Adorno’nun tavizsiz negatif diyalektiğinin has orneklerini kapsıyor.
Bir dil olarak muzik katıksız bir ada, dolaysızlığı nedeniyle insan bilgisinin erişimine tamamen kapalı olan, şeyle gostergenin mutlak birliğine yonelir. Muziğin ada yonelik utopyacı ve aynı zamanda umutsuz cabaları onu felsefeyle ilişkilendirir ki, muzik duşuncesi tam da bu yuzden, oteki her sanat dalından daha yakındır felsefeye.
Gunumuzde felsefeyle muziğin ilişkisi uzerine duşunmek muziğin zamansız esasının aslında bir kuruntudan ibaret olduğunun gorulmesine yol acacaktır. Sadece tarih, butun sıkıntıları ve celişkileriyle gercek tarih kurar muziğin hakikatini.


(Tanıtım Bulteninden)

Hazırlayan ve Ceviren: Şeyda Ozturk



Kitap Adı: Muzik Yazıları-Bir Secki Yazar: Theodor Adorno Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789750842948