Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)


Seneca, mektuplarına Lucilius’unu selamlayarak başlamıştı: Seneca Lucilio suo salutem!
Fakat onun bu seslenişi sadece dostu Lucilius’ta değil, iki bin yıl boyunca bircok nesilde karşılık buldu. Oyle ki, Ahlak Mektupları, bircok buyuk kitabın, hatta Avrupa duşuncesinin kaynakları arasında yer aldı: “Fransız Seneca” olarak da adlandırılan Montaigne’in en cok etkilendiği eser Ahlak Mektupları’ydı. Erasmus, Seneca’nın mektuplarını ve yazılarını gururla yayımladı. Shakespeare, Marlowe, Bacon gibi bircok edebiyat devi Ahlak Mektupları’ndan beslendi. Aforoz edildiğinde tum kitaplığını geride bırakmak zorunda kalan Spinoza’nın yanına aldığı Ahlak Mektupları, Marx’ın Latin ve Yunan duşuncesine acılan kapısı oldu. Yuzyıllar boyunca yaşam, olum, dostluk, sanat, erdem, felsefe, Tanrı, iyi ve kotu, yalnızlık, iktidar gibi insanı ilgilendiren her konuda bir “bilge”ye danışmak isteyen insanlar oncelikle Ahlak Mektupları’na başvurdu.
Seneca’nın olumunden kısa bir sure once kaleme aldığı ve bugun klasik edebiyatın başyapıtı sayılan Ahlak Mektupları’nı TurkÂn Uzel Latince aslından cevirdi.
“Ah, kimi insanlar icin bir yerden değil, once kendilerinden kacabilmele­ri ne buyuk bir mutluluk olurdu! Onlar kendilerine yuk olmuşlardır; endişe, telaş ve korku icindedirler. Denizleri aşmak, kentten kente dolanmak neye yarar? Seni hırpalayan kotuluklerden kacınmak istiyorsan başka yerde değil, başka biri olmalısın.
Her gun, her saat değiştiriyor seni. Ne var ki kimi şeylerde bu yağma daha kolay ortaya cıkıyor; sendekilerse gizlice olup bitiyor, acıkta olmuyor. Kimi şeyler surulup goturuluyor, bizler de fark edilmeden calınıyoruz kendimizden. Bunlardan hicbirini duşunmeyeceksin, yaraları­na merhem surmeyeceksin de, kimi şeyleri umut ederek, kimi şeylerden umut keserek kendine yeni kaygı nedenleri yaratacaksın, oyle mi? Aklın varsa urettiğin duyguların birini otekine kat. Umudun umutsuzlukla, umutsuzluğun umutla birlikte olsun.”



Kitap Adı: Ahlak Mektupları Yazar: Seneca Yayınevi: Jaguar Kitap Dil: Turkce Barkod: 9786058259393