Oylarınızla beni mahkûm ettiniz, Atinalılar. Ve eğer bu karar karşısında kırılmışsam bunun nedenleri var. En başta bunu bekliyordum ve beni asıl şaşırtan yalnızca oyların boyle yakın olması oldu. Cunku bana karşı olan coğunluğun cok daha buyuk olacağını duşunuyordum ama şimdi, eğer otuz oy daha ote yana gecmiş olsaydı, aklanmış olacaktım. Ustelik şimdi bile Meletus’un suclamasından kurtulmuş olduğumu duşunuyorum. Dahası, Anitus ve Likon’un yardımı olmasaydı, yasanın gerektirdiği gibi oyların beşte birini alamayacak olduğu acıktır. Ki bu durumda kendisi bin drahmalık cezaya carptırılacaktı.
Şimdi ceza olarak olumu oneriyorsunuz. Kendi payıma ben ne onermeliyim, Atinalılar? Acıktır ki hakkım olanı. Ve hakkım nedir? Butun yaşamım boyunca boş durmaya hicbir anlam vermemiş olduğum icin ama insanların coğunun kaygılandığı şeyleri, para kazanmayı, ev gecindirmeyi ve askeri gorevleri, kamu toplantılarında konuşmayı, memurlukları, komploları, partileri goz ardı ettiğim icin katlanmam ya da odemem gereken asıl karşılık nedir?
Gercekte bir politikacı olarak yaşamak icin gereğinden ote durust olduğumu duşunerek, size ya da kendime hicbir yararımın olamayacağı yerlere gitmedim ama her birinize kişisel olarak en buyuk iyilikte bulunabileceğim her yere gittim. Aranızda bulunan herkesin kendisine bakması gerektiğine, kişisel cıkarların peşine duşmeden once erdem ve bilgeliği araması gerektiğine, devletin cıkarlarıyla kaygılanmadan once devletin kendisi ile kaygılanması gerektiğine inandırmaya, tum eylemlerinde uyması gereken duzenin bu olduğunu anlatmaya calıştım. Bu yolda davrandığım icin neyi hak ediyorum?
(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Sokrates’in Savunması Yazar: Platon Yayınevi: Dorlion Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052492802