“Geometrik yontemle değil aforizmayla, tanımlar ve aksiyomlarla değil felsefi denemelerle duşunen bir Spinozacının kitabı bu. Cetin Balanuye guncel felsefedeki ontolojiye donuş eğilimini derinlemesine benimsiyor ve bir yandan bu eğilimin onde gelen figurleriyle (Harman, Ferraris, De Landa, Bryant), diğer yandan Yunan filozoflarıyla, Nietzsche’yle, Deleuze’le diyalog icinde kalarak Spinozacı bir guc ontolojisi oneriyor. Varlık felsefesine ilgi duyanların, ‘ne vardır?’ ve ‘biz neye var deriz?’ sorularını indirgemeciliğe duşmeden ortak bir cercevede irdeleyen bu calışmayı buyuk bir zevkle okuyacaklarına eminim.”
Hakan Yucefer
“İlk Spinoza kitabı bir şerhti, ulkemizde eksikliği duyulan bir boşluğu titizlikle doldurmaya yonelik cabanın eseriydi. İkincisi, Spinoza’nın sevincinin, kendi yaşam seruvenlerimizle onu mukayese ederek kÂh orada, teoride, kÂh burada, pratikte ince hassasiyetlerle nasıl gosterilebileceğini ortaya koydu. Bu seferki başka değil, başkada devam eden... Etik ve politik olanı guc ontolojisinin olanaklarıyla duşunmeyi surduren Balanuye, bu sefer de heybesine Realizmin cağdaş versiyonlarıyla flortunu kattı. Beni daha cok ilgilendiren, kattıklarıyla başlatabildiğinin, ontolojinin cağdaş zannedilen, fakat her daim goz ardı edilen, yirminci yuzyılın temel ontolojileriyle ilişkisinde bundan sonra nasıl tartışılacağıdır. Bunun temel felsefi guzergÂhımız olduğunu duşunuyorum.”
Guclu Ateşoğlu
“Cetin Balanuye, cağdaş felsefenin Yeni-Realist eğilimlerini cok yakından tanıyan bir duşunur. Bu akımlar uzerine calışarak, Spinoza’nın zamana boyun eğmeyen duşuncesinden cağrışımlar taşıyan yeni bir ontoloji oneriyor. Kitap sizi huzurlu bir duşunme eylemine cağırıyor; oyle ki, butun felsefe tarihi gozlerinizin onunden geciyor.”
Graham Harman
“Balanuye, felsefede yeni bir yol acıyor. Aynı anda hem en kadim hem de en onemli kalabilmeyi başaran bir yol: Gercekliğin doğasına ilişkin tumuyle onyargısız ve bilgece bir kavrayış. Goz kamaştırıcı bir eser ve buyuk bir filozofla karşı karşıyayız.”
Maurizio Ferraris
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Naturans: Yeni Bir Ontolojiye Doğru Yazar: Cetin Balanuye Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 176 Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786053144687