"Başkaları zamana duşer; bense zamandan duştum. Zamanın uzerinde yukselen ebediyetin yerini, onun aşağısında kalan oteki ebediyet alır; o kısır mıntıkada artık ancak tek bir arzu duyulur: Tekrar zamanla butunleşmek, her ne pahasına olursa olsun ona yukselmek, yerleşilen bir yuva yanılsaması icin ondan bir parseli sahiplenmek. Ama zaman kapalıdır, ama zaman erişilmezdir: Bu negatif ebediyet, bu kotu ebediyet de zamana nufuz etmenin imkÂnsızlığından ibarettir zaten."
Cioran insana, insanlığa, insan oluşa lanetler yağdırmaya devam ediyor. En başa donuyor, cunku ona gore hata en başa ait: İnsan yanlış ağacın, hayat ağacı yerine bilgi ağacının meyvesini yedi. Ebediyetten zamana duşuş, yani Tarih'i başlatan adım boyle atıldı.
Kokleri cok eskiye uzanan bir felsefi geleneğin parcası olan Cioran, insanın varoluşunu kucumseyerek butun "başarıları"na, "ilerleme"ye de eleştirel yaklaşıyor. Uygarlık eleştirisine girişiyor, ama amacı uygarlığın veya modernliğin foyasını meydana cıkarmaktan ibaret değil; asıl derdi insanın yanlışlığı. Acımasızca calışıyor onun yumuşak karnına, yuzune vuruyor kusurlarını.
Başka turlu duşunme imkÂnını hatırlamamız icin duruyor Cioran yanı başımızda, belki de karşımızda.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Zamana Duşuş Yazar: E.M. Cioran Cevirmen: Haldun Bayrı Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 152 Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786053161974