"Sokakta rastlanan binlerce vakada –yolunuzu kesen bir arac, kopeğini tekmeleyen veya yerlere cop atan biri– başkalarına saygı gostermeyip sıradan sağduyu ilkelerini bile hice sayarak birlikte yaşamanın koşullarını ortadan kaldıran kişidir aptal. Gercekliğin tumune değinmeden soylenebilecek ilk şey, bu tur davranışların coğunun yalnızca soz konusu kişiyle ilgili olmaması, daha derin sorunların semptomları olmasıdır: tehlikeli ve zor calışma koşulları, kaygı verecek kadar cığırından cıkmış eğlence ve tuketim endustrisi, insanlar arasındaki ilişkileri duzenleyen yapıların başarısızlığı gibi. Sadece aptalların sosyal hayatın koşullarını yıkmasını değil, aynı zamanda bu aptalları ureten hasta toplumun işleyişini de hesaba katmak gerek."
Spinoza uzerine calışmalarıyla tanınan felsefeci Maxime Rovere'in Turkcedeki bu ikinci kitabı bir etkileşimsel etik denemesi. Sağlıklı bir etkileşim ortadan kalktığında, karşılıklı guven kırıldığında bir otorite vasıtasıyla onu yeniden tesis etmeye calışırız. Bu da genellikle saldırgan, sert, baskıcı hatta yıkıcı bir tutum olarak kendini gosterir. Kurumlarla ya da arkadaşımızla, patronumuzla ya da bir yabancıyla her gun oyle ya da boyle kendimizi icinde bulduğumuz bu turden etkileşim kazaları karşısında Rovere ahlakcı tutumu devreye sokmak, kendi normlarımızı dayatmak yerine, sinizme ve kayıtsızlığa kacmadan felsefeye başvuruyor, yani okuru kendi kavramsal savunmalarını eleştirip yeni ufuklar aramaya davet ediyor. Rovere aptallığın, icinde hapsolduğumuz bir sistem olduğunu soyluyor ve bundan kurtulmak icin duşuncelerimizi nasıl yonlendirebileceğimizi araştırıyor. Bu kitapta "Aptallarla ne yapmalı?" sorusu "Aptal olmamak icin ne yapmalı?" sorusuyla birlikte yankılanıyor.
"Bir kişinin aptallığıyla baş etmek, her iki tarafın catlaklarından hareketle iki dunyanın ic ice gecerek birbirini değiştirmesi anlamına gelir."

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Aptallarla Ne Yapmalı? Onlardan Biri Olmamak İcin Yazar: Maxime Rovere Cevirmen: Servet Ugan Yayınevi: Kolektif Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 160 Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786052205662