Genclik yıllarından itibaren pul biriktirmeye başlayan gazeteci Hacı Bulut ve cocuk edebiyatı yazarı ağabeyi Suleyman Bulut tarafından hazırlanan Mustafa Kemal Ataturk'un hayatı ve mucadelesinin konu alındığı "Pullarla Ataturk" kitabı yayımlandı.
Calışmada Osmanlı donemi (1863-1919), ara donem (1920-1922) ve Cumhuriyet doneminde (1923- 2020) basılan yuzlerce posta pulundan yararlanıldı. Ataturk'un hayatını ve mucadelesi anlatan kitap cocuklar ve yetişkinler duzeyinde 2 ayrı baskıda okurlarla buluştu.
"Pandemi donemini fırsata cevirdi"
Uzun yıllar boyunca pul biriktirmesine rağmen pullarla ilgili ciddi bir calışma yapmaya vakit bulamayan pul koleksiyoncusu Hacı Bulut korona virus salgınının yaşandığı Pandemi donemini fırsata cevirdi. Bulut, Pandemi dolayısıyla sokağa cıkmanın yasaklandığı ilk gunlerde zamanının buyuk kısmını koleksiyonunda yer alan pulları taramak ve ayrıştırmak uzere calışma odasında gecirmeye başladı. Bu surecte pullarının icerisinde cok sayıda Cumhuriyet tarihi ve Ataturk pulu olduğunu goren Bulut durumu cocuk edebiyatı yazarı ağabeyi Suleyman Bulut'la paylaşıp kendisine pullarla bir kitap calışması yapıp yapamayacaklarını sordu. İlk etapta olumsuz duşunceye sahip iki kardeş ilerleyen gunlerde pul sayıları ve ceşitleri uzerine yaptıkları goruşmeler sonucunda Ataturk'un hayatını pullarla anlatacak ozgun bir calışma yapabileceklerine karar kılarak calışmaya başladı.
"Calışmalar aylar surdu"
Bartın'da yaşayan pul koleksiyoncusu Hacı Bulut'un ve cocuk edebiyatı yazarı ağabeyi Suleyman Bulut'un İstanbul'da yaşaması sureci zorlandırsa da surekli irtibatta olan iki kardeş geceler boyu calışarak kitabın taslağını ortaya cıkardılar. Suleyman Bulut'un Ataturk'un hayatı ile ilgili kaleme aldığı yazıları kardeşi Hacı Bulut pullarla pekiştirdi. Yaklaşık 8 ay boyunca geceli-gunduzlu yapılan calışmalar sonucunda cocuklar ve yetişkinler duzeyinde iki ayrı kitabın basılmasına karar verildi. Kitabın basımı cumhuriyetin kuruluşunun 97'nci yılının kutlandığı 29 Ekim 2020 tarihine yetişirken basılan kitapların Ataturk'un olumunun 82'nci yıl donumu olan 10 Kasım 2020 tarihinde tum yurtta ulaşılabilir olması iki kardeş icin ayrı bir mutluluk kaynağı oldu.
"İyi kotu pul biriktiren biriydim"
Lise yıllarında biriktirmeye başladığı pullarla ilgili ciddi bir calışma yapma fırsatı bulamadığını ancak pandemi donemini bu acıdan fırsata cevirdiğini kaydeden Hacı Bulut, "Lise ve universite yıllarımdan beri iyi kotu pul biriktiren biriydim. Daha sonra İngiltere'de bir konudan dolayı pullara daha bilincli bakmaya başladım. Tarihi vesikalar olduğunu anladım. O gunden beri elime gecen her pulu biriktiriyorum. Cok geniş koleksiyonlarım birikti ama yıllardır gunluk telaşe icinde biriktirdiğim pulları tasnif edip, onları kunyelerine gore, bilgilerine gore ayırıp daha korunaklı hale getirmek icin rahat ve yeterli zamanım olmamıştı. Ta ki korona gunlerinin başladığı ilk gunlere kadar. Bildiğiniz gibi korona salgını hastalığının başladığı ilk gunlerde hepimiz evlerimizde kalmak zorunda olduk. Bircoğumuz icin sıkıcı olan bu gunler benim icin bulunmaz bir fırsattı. Hemen biriktirdiğim pulları kutulardan ve albumlerden cıkardım. Oncelikli olarak Osmanlı donemi ve cumhuriyet donemi pulları uzerinde calışmaya başladım" dedi.
"Bir akşam telefon actım"
Calışmasını surdurdukce Ataturk ve cumhuriyetle ilgili pulların karşısına cıktığını kaydeden Bulut, "Calışmalarım sırasında Ataturk ve cumhuriyetle ilgili cok sayıda pula sahip olduğumu gordum ve bu durum beni heyecanlandırdı. Aklımda acaba Ataturk temalı, cumhuriyet konulu bir pul koleksiyonu yapar mıyım diye fikirler gelişmeye başladı. Ağabeyimde cocuk edebiyatı yazarı. Yıllardır cocuklar icin yazar. Bunun yanında 20-30 kitabı var. Aynı zamanda 7-8 eseri de Ataturk'le ilgili. Bir akşam kendisine telefon actım ve durumu anlatıp pullarla cumhuriyet ya da Ataturk'le ilgili kalıcı bir calışma yapıp yapamayacağımızı sordum. Ağabeyim bazı değerlendirmeler yaparak bunun ozgun bir calışma olamayacağını belirtti bana. Yani ilk etapta olumsuz cevap verdi. 2-3 gun sonra tekrar telefonlaştık. Pullar hakkında konuştuk. Ataturk'un hayatını kronolojik sıraya gore anlattığımız zaman yeterli sayıda pul basılmış mıydı? Bizde var mıydı? Olmayanları bulabilir miydik? Kendisi bu sorgulamaları yaptı haklı olarak. Bende cevaplarını verdim. Olmayanları piyasadan bulabileceğimizi soyledim. Elimizdeki pulların yeterli olduğunu ifade ettim. Bu karşılıklı goruşmelerin sonucunda pullarla Ataturk'un hayatını anlatmanın ozgun bir calışma olabileceğini soyledi. Sonrasında calışmalara başladık. Gece gunduz demeden calıştık. Ağabeyim bana yazdığı metinleri gonderdi. Bende yazdığı metinlere gore, iceriklerine gore pulları buldum. Eksiklikler varsa piyasadan araştırdım. Pullarla Ataturk'un hayatı ve mucadelesi 7-8 aylık bir calışma sureci icinde kitap olarak ortaya cıktı" şeklinde konuştu.
"Bir pulu bulmak aylarımızı aldı"
Ataturk'un hayatı ve mucadelesinin anlatıldığı kitap icin gerekli olan bazı pulları bulmakta cok zorlandıklarını ve bununla birlikte ilk etapta cocuklar duzeyinde bir kitap planlamalarına rağmen surec ilerledikce yetişkinler icinde kitap oluşturmaya karar verdiklerini soyleyen Hacı Bulut, "Bazen cok kolay bulabileceğimiz bir pulu bulmak aylarımızı aldı. Ama hic ummadığım pullarda arşivimden cıktı. Orneğin Osmanlı'nın bazı kıymetli pullarının ve işgal donemine ait pulların arşivimden cıkması bizi sevindiren olaylar oldu. Hatta bu gelişmeler sonucunda cocuklar duzeyinde başladığımız kitap calışmasını aynı zamanda yetişkinler duzeyinde de daha kapsamlı bir şekilde iki ayrı duzeyde kitap calışması olarak sonuclandırdık. Tabi tek tek bazı pullarla ilgili cok ilginc aylar suren calışmalarımız oldu" dedi.
"Pullar bana gore en kıymetli tarihi belgelerdir"
Pulların her ulke icin cok onemli tarihi belgeler olduğuna da dikkat ceken Bulut kitap basımının 29 Ekim ve 10 Kasım gibi onemli gunlere yetişmesinin kendilerini ayrıca mutlu ettiğini ifade ederek, "Bir ulkeyi genel olarak tanımak istiyorsanız hicbir şey yapmayın. Once bastığı butun pullara bakın. Pullarla o ulke hakkında genel fikir edinirsiniz her duzeyi ile. Ekonomisi, siyasal rejimi, doğası, kişileri, liderleri, her alanda sporu, başarısı, sanatı kulturu her alanda bir bilgi edinirsiniz. Bu anlamda duşunduğumuz zaman yani pullar bana gore en kıymetli tarihi belgelerdir. Kitabın 29 Ekim ve 10 Kasım gunlerine denk gelmesi gercekten benim icinde buyuk mutluluk oldu. Cumhuriyete inanan, cumhuriyetin değerlerine bağlı, hepimiz icin onemli olan milli mucadele donemini okuyan ve araştıran biri olarak boyle bir gunde de boyle bir kitap calışması yapabilmemiz beni ayrıca mutlu eden, hislendiren ve daha heyecanlı kılan bir durum oldu. Tabi ki bunun sevinci ayrı" diye konuştu. - BARTIN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı