İZMİR'i vuran ve 115 kişinin hayatına kaybetmesine neden olan 6.6 buyukluğundeki depremde, binaların en cok hasar gorduğu Bayraklı ilcesini, evleri hasar gormeyen vatandaşlar da terk etmeye başladı. Gayrimenkul danışmanı Keziban Balta, "Şu anda Bayraklı bolgesine olan guven cok azaldı. Bina sağlam olsa bile insanlarda korku oluştu. Bayraklı'dan kacış soz konusu" dedi.Seferihisar acıklarında gecen 30 Ekim'de meydana gelen ve 115 kişinin yaşamını yitirdiği 6.6 buyukluğundeki depremden en cok etkilenen bolge, İzmir'in Bayraklı ilcesi oldu. 17 binanın yıkıldığı ya da acil yıkılması gereken yapı statusunde yer aldığı Bayraklı'da, onlarca binada 'az', 'orta' ve 'ağır' hasar oluştu. Depremin ardından evleri hasar alan ya da almayan vatandaşlar, ilceyi terk etmeye başladı.
Bayraklı'ya guvenin azaldığını belirten Gayrimenkul danışmanı Keziban Balta, "Binası yıkılan ya da yıkılmak uzere olan insanlar zaten evlerinden cıkmak zorunda kaldılar. Ancak şu anda evlerinde az hazar olan ya da hic hasar olmayan insanlar da evlerini terk etmeye başladı. Bunlar daha cok sağlam zeminin nerede olduğu sorusunu sorarak, bizlerden yardım alıyor ve farklı bolgeleri tercih ediyorlar. Şu donemde Bayraklı bolgesine olan guven cok azaldı, bina sağlam olsa bile insanlarda bir korku oluştu. Şu anda Bayraklı'dan kacış soz konusu. Daha cok yeni bina tercih ettikleri icin kuzeye doğru bir kacış var. İnsanlar Menemen'deki Sasalı, Karşıyaka'daki Yamanlar gibi yerlere gidiyor. Binası hic hasar gormeyen cok sayıda Bayraklı sakini muşterimiz geldi ve evini değiştirmek istediklerini soyledi. İnsanlar, evlerinde hasar olmasa bile 'Binamıza guvenmiyoruz', 'Bolgemizin zeminine guvenmiyoruz', '2-3 yan bloğumuzda sarsıntılı ve hasarlı binalar var' deyip, bolge değiştirmeye calışıyorlar" dedi.
'EVLERİ SAĞLAM OLANLAR DA BAYRAKLI'DAN KACIYOR'Az hasarlı Oryıl Apartmanı'nda oğlu, kendisi ise ilcedeki bir başka binada yaşayan Saniye Zoral, "Bayraklı'nın hepsi korku icinde. Evleri sağlam olan da kacıyor, sağlam olmayan da kacıyor. Benim oğlum da burada oturuyor. Az hasarlı diyorlar ama butun bina boşalmış vaziyette. Biz de durum nedir diye daireye bakmaya geldik. Az hasarlı olsa bile kimse oturmayı tercih etmiyor. Ben de etmiyorum, oğluma da ettirmem. Ne olacağı belli değil. Karşıdaki bina bir anda gozumuzun onunde yıkıldı. Onu gorunce ister istemez oturamıyorsun. Korkumuzdan, bina az hasarlı olmasına rağmen merdivenleri bile cıkamıyoruz" dedi.Depremde evi ağır hasar alan vatandaşlardan Bilgen Ezircan ise, "Herkesin psikolojisi bozuk. Evlerinde kucucuk bir catlak bile gorseler iceriye giremeyen yakınlarımız var. Bayraklı'da bizim yakınımız, akrabamız cok. Hepimiz cok etkilendik. Buranın zemininden cok korkuluyor, binaların durumunu ve yıkılan evleri gorunce aynı şeyi yaşamaktan korktukları icin taşınmayı duşunen cok kişi var" diye konuştu. Depremde evi ağır hasar aldıktan sonra bir arkadaşına ait karavanda kalmaya başlayan Şennur Zilen, "Deprem bir travma. İnsanlar bu travmayı omur boyu yaşayamıyorlar. Ben once de 6 şiddetinde bir depremi yaşadım ve aylarca ayağımın altıdaki yer kaydı. İnsanların kacmak istemesi cok normal. Ancak Turkiye deprem bolgesi, nereye kadar kacabiliriz ki. Ben bir inşaatcı değilim ama bina yorgunluğu diye bir şey var. Bugunku depremde yıkılmayan bina yarınki depremde yıkılabilir. Dolayısıyla insanların buradan taşınmaları normal" dedi.
- İzmirKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Davut CAN