
Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığı (AFAD) personeli, deprem anında yapılması gereken doğru davranışları deprem simulasyon merkezinde canlandırdı.
AFAD personelinin, 12 Kasım "Afet Eğitimi Hazırlık Gunu" kapsamında, deprem sırasında yapılması gerekenleri simulasyon merkezinde uygulamalı olarak gosterdiği anlar, AA tarafından goruntulendi.
Bir deprem anının canlandırıldığı simulasyonda, AFAD personeli, sağlam eşyaların onunde cok-kapan-tutun yaparak sarsıntının gecmesini bekledi.
AFAD personeli, daha sonra doğalgaz vanasını ve elektrik şalterini kapatıp afet cantasını alarak binadan ayrıldı.
"Depremin afete donuşmesini istemiyoruz"
Deprem oncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin AA muhabirine acıklamalarda bulunan AFAD eğitmeni Gamze Yıldırım, depremin afete donuşmesini istemediklerini, depremi, bir doğa olayı olarak zarar gormeden yaşamak istediklerini belirtti.
Yıldırım, binaların sağlam olmasının ve binalarda yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesinin onemli olduğunu vurguladı.
Vatandaşların aile afet planı hazırlamasının şart olduğunu belirten Yıldırım, evde tehlike avı yaparak kullanılmayan eşyaları azaltmanın, diğerlerini sabitlemenin onemine, tahliyenin yapılacağı kapı onlerinde de eşya bulundurulmaması gereğine işaret etti.
Yıldırım, deprem sırasında sağlam bir eşyanın onunde cok-kapan-tutun hareketi yaparak beklenmesi, balkon ve merdivenlere cıkılmaması, asansore binilmemesi yonunde uyarılarda bulundu.
Sarsıntının gecmesinin ardından, ilk 72 saatte ihtiyac duyulabilecek malzemelerin bulunduğu afet cantasını alarak evden cıkılması gerektiğini anlatan Yıldırım, daha sonra vatandaşların profesyonel ekiplerin yonlendirmelerine uymalarını beklediklerini dile getirdi.
Yıldırım, vatandaşların afetler konusundaki farkındalıklarını artırmak amacıyla afet bilinci eğitimlerinin aralıksız devam ettiğini soyledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Orhan Onur Gemici