Bosna Hersek'teki en onemli Osmanlı eserlerinden Mostar Koprusu'nun, Hırvat birliklerinin yoğun top atışları sonucu yıkılmasının 27. yılında toren gercekleştirildi.
Mimar Hayreddin tarafından 1566'da inşa edilen tarihi kopru uzerindeki anma toreni, 27 yıl once bugun koprunun yıkıldığı 10.16'da sirenlerin calmasıyla başladı.
Torene katılan Mostarlılar, Neretva Nehri'ne karanfil ve zambak bırakırken, sembolik olarak kopruden "sessiz atlayış" da yapıldı.

"Mostari" Atlama Kulubu Sozcusu Sasa Orucevic, 9 Kasım gununun her yıl huzunle hatırlandığını belirterek, bu yılki torenin yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında sınırlı bir katılımla yapıldığını soyledi.
Mostar sakinlerinden Ramiz Tiro da savaşta esir tutulduğu kampta koprunun yıkıldığı haberini aldığını anlatarak, "Hayatımın en zor anıydı belki de cunku biz bu kopruyle buyumuş bir nesildik." ifadesini kullandı.
Asırlardır farklı kulturleri de birleştiriyor
Mimar Sinan'ın oğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566'da inşa edilen Mostar Koprusu, şehre adını vermesinin yanı sıra asırlardır farklı kultur ve medeniyetleri de birleştirme gorevi ustleniyor.
Şehrin Boşnak ve Hırvat mahallelerini birbirine bağlayan tarihi kopru, Mostarlı cesur atlayıcılar tarafından da atlama platformu olarak kullanılıyor.
Bosna'daki savaşta, Hırvat birliklerinin 8 Kasım 1993'te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan kopru, bir gun sonra saat 10.16'da yıkılarak sulara gomulmuştu.
Turkiye'nin yanı sıra bazı ulke ve uluslararası kuruluşların destekleriyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Koprusu, 2004 yılında torenle acıldı.
Mostar Koprusu, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında UNESCO'nun Dunya Mirası Listesi'ne eklendi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Lejla Biogradlija