Turk Muhendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, Turkiye'nin deprem ulkesi olduğunu ve deprem gerceği ile yaşamak zorunda olunduğunun akıllardan cıkarılmaması gerektiğini belirtti.
Yuksek Muhendis Eren, TMMOB il temsilcileriyle Mimarlar Odası Edirne Şubesi'nde duzenlediği basın toplantısında, İzmir depreminin bir kez daha olası depremin olumcul yuzunu hatırlattığını ifade etti.
Turkiye'nin bir deprem ulkesi olduğunu vurgulayan Eren, "Deprem gerceği ile yaşamak zorunda olduğumuzu biliyoruz." dedi.

Eren, Edirne'de aktif fay hattı bulunmamasına rağmen Kuzey Anadolu fay hattının Saros kıyılarına 8 kilometre, Marmara Denizi icerisinde beklenen buyuk depremin Edirne sınırlarına uzaklığının ise 80 kilometre olduğunun altını cizdi.
-"Buyuk deprem 1912'de oldu"
Trakya'da en buyuk depremin, Kuzey Anadolu fayında 1912 yılında 7,4 buyukluğunde Murefte-Şarkoy depremi olarak gercekleştiğini anımsatan Eren, "Bu felakette, 310 koy ağır derecede hasar gormuş, 313 kilise ve cami, 25 bin civarında ev yıkılmış, 2 bin 832 kişinin olmesine yol acmıştır. Yaklaşık 100 kilometre yarıcaplı alan icerisinde yer alan tum kamu binaları yıkılmıştır." dedi.
Eren, Gokcetepe acıklarında 2014 yılında meydana gelen 6,9 buyukluğundeki depremde Saros sahilindeki koyler ve yazlıklarda maddi hasarlar gozlemlendiğini hatırlattı.
"Denetimler yapılmalıdır"
Bilim insanlarınca Kuzey Anadolu fay hattının kırılmasından Edirne'nin ciddi şekilde etkileneceğinin one surulduğunu ifade eden Eren, şunları kaydetti:
"İlimizin jeolojik oluşumunda aluvyon ve sıvılaşmaya duyarlı alanların olduğu goz onune alınarak, yapılaşmalar da zemin dikkate alınarak statik hesapların doğru yapılması, doğru yapı kalitesi, eksiksiz denetim gerekmektedir.
Ozellikle Enez ve Keşan'da deniz kenarındaki yapılaşmalara da dikkat cekmek istiyoruz. Ruhsatlı yapıların dışında bir cok yapının muhendislik hizmeti almadan, denetimden gecmeden yapıldığını ve imar barışından yararlandığını gormekteyiz. Deprem esnasında en fazla etkilenecek bolgelerde bu carpık yapılaşmanın onune gecilmelidir."
Eren, Saros Korfezi'nde yapılması planlanan FSRU Liman ve Boru Hattı projesinin olası depremde tehlike arz edebileceğini de ileri surdu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gokhan Zobar