Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma, Havacılık ve Uzay Kumelenmesi Derneği'nin (SAHA İstanbul) calışmalarının Turkiye icin buyuk onem taşıdığını belirterek, "Eğer sanayi ekosisteminiz guclu değilse guclu bir savunma sanayisinden de soz edemezsiniz. O bakımdan SAHA İstanbul kumelenmesinin varlığı ve o coğrafyada bulunan mevcut sanayi ve teknoloji altyapısının savunma sanayisine yonlendirilmesi hayati onem taşımakta." dedi.
Demir, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla duzenlenen Sanal Savunma Sanayi Fuarı'nın (SAHA EXPO) acılış toreninde yaptığı konuşmada, Turk savunma ve havacılık sanayisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Turkiye'nin en buyuk sanayi kumelenmelerinden biri olan SAHA İstanbul'u kalben ve fiilen desteklemekten gurur duyduğunu ifade eden Demir, 2018'den bu yana duzenlenen SAHA EXPO'ya katılımın her yıl arttığını soyledi.

Fuarda onceki yıllarda kuresel oyuncular arasında onemli iş birliği imzaları atıldığını aktaran Demir, "SAHA EXPO 2020'nin, Turk savunma sanayisinin gucunu ve gorunurluğunu sanal dunyaya taşıyan ilk fuar olma ozelliğiyle kuresel bir marka olma yolunda onemli bir başarı sağlayacağına eminim." dedi.
Başkanlık olarak ihtiyac makamlarının ihtiyaclarını karşılamak icin araştırma, tasarım ve uretim yapan butuncul calışmalar yaptıklarını ifade eden Demir, "Eğer sanayi ekosisteminiz guclu değilse guclu bir savunma sanayisinden de soz edemezsiniz. O bakımdan SAHA İstanbul kumelenmesinin varlığı ve o coğrafyada bulunan mevcut sanayi ve teknoloji altyapısının savunma sanayisine yonlendirilmesi hayati onem taşımakta ve bunu hayata gecirmek uzere kolları sıvayan kurucu başkana, mevcut başkana ve sayın genel sekretere ozellikle teşekkur ediyorum." şeklinde konuştu.
"11 milyara yaklaşan bir savunma ve havacılık sanayi cirosundan bahsediyoruz"
İsmail Demir, Turkiye'nin, savunma sanayisinde yerli projelerle adından soz ettirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Malumunuz 2002 yılında proje sayımız sadece 60'lar civarındayken bugun 700'leri gecen proje sayımız var. Ciromuz 1 milyar doları bile bulmazken bugun 11 milyara yaklaşan bir savunma ve havacılık sanayi cirosundan bahsediyoruz. Savunma ve havacılık sanayi butcemiz 2002'li yıllarda 5,5 milyar dolar civarındayken şu anda 60 milyar doları aşan bir rakama ulaşmış bulunmaktayız."
Sektorde 2002 yılında sadece 50 civarında olan firma sayısının 1.500'u aştığını ifade eden Demir, Ar-Ge harcamalarının yok denilecek seviyelerden 1,5 milyar dolara cıktığını soyledi.
Turkiye'nin artık kendine yetebilen, rekabet edebilen bir savunma sanayisi bulunduğunu aktaran Demir, bunun yeterli olmadığını, daha fazlasını yapmak icin var gucleriyle calıştıklarını kaydetti.
"Katma değerli alt sistem bileşen ihracatlarının artması onem arz etmekte"
"Milli Teknoloji Hamlesi" kavramına ozellikle vurgu yapmak ve bunu tum sektore kılavuz yapmak istediklerini dile getiren Demir, şoyle konuştu:
"Onumuzdeki donemdeki stratejileri belirlemek icin karşımıza sanayinin surdurulebilirliği, buyumesi, kritik ve katma değerli urunler oncelikli olmak uzere, yerlileşme surecine devam edilmesi konuları on plana cıkmalıdır. Bununla birlikte herkesce malum olduğu uzere yerli ve milli savunma sanayimizin asli vazifesi olan ulke savunmasının guclu kılınması ulkusu olduğu dikkate alındığında, savunma sanayimizin harbe hazır halde olması gerekmektedir.
Savunma harcamalarımızın savunma sanayimizin surdurulebilir olarak kuresel bir oyuncu olması icin gerekli buyume hedeflerimize yetmeyeceği duşunulduğunde, onumuzdeki donemde sektorumuz icin ihracat ve coklu kullanım kavramlarının one cıkacağını belirtmek isterim. İhracatın arzu edilen seviyelere ulaşması icin devletten devlete satış ve finans desteği konularında duzenlemelerin etkinleştirilmesinin yanı sıra urun ceşitliliğinin artması, tasarım kabiliyetlerimiz ile iş birliği yapılacak ulkeler icin ozel cozumlerin hızlı bir şekilde uretilebilmesi, dış taleplere cevap verebilmek icin yeterli uretim kapasitesine ulaşmak amacıyla ekosistemin genişletilmesi, devletler arası satışa konu olan platform ihtiyacının yanı sıra katma değerli alt sistem bileşen ihracatlarının artması onem arz etmektedir."
Savunma sanayisinde uretim kapasitesi arttığında ve uretim ceşitlendiğinde surdurulebilir bir buyumenin sağlanacağını vurgulayan Demir, aynı zamanda Turk ordusunun harbe hazır halde bulunacağını soyledi.
"Savunma sanayisine iş yapmak sanayici ve iş dunyamız icin bir sektor haline gelmiştir"
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Buyukdede de fuarın bu yıl sanal ortamda olmasına karşın ziyaretcilerin birbirlerini daha yakından tanıma imkanı bulacağını belirtti.
Buyukdede, savunma alanındaki hızlı gelişime dikkati cekerek, şunları kaydetti:
"Firmalarımız savunma sanayisini malzeme teknolojileri, kara taşıtları, ucak ve insansız hava aracları, gemi ve denizaltı teknolojileri ve silah endustrisinde daha yakından tanır hale gelmiş, her konu icin bir alt kume oluşturulmuş ve ortaklıklar gercekleştirilmiştir. Bu sayede savunma sanayisine iş yapmak sanayici ve iş dunyamız icin bir sektor haline gelmiştir. Bu kumelenmeyi 500'un uzerinde uyesiyle Avrupa'nın birinci kumesi haline getirdikleri icin ve savunmaya, uzay sanayisine katkılarından dolayı SAHA İstanbul yonetimine teşekkur ediyorum."
Turkiye'de yerli ve milli ucak uretimi projesiyle bir araya gelen 27 idealist iş adamı ve bilim insanının başlattığı kumelenme hareketinin bugunlere geldiğini anımsatan Buyukdede, "Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in 'İstanbul firmaları savunma sanayisinde gorev almalılar, sadece Ankara firmaları yeterli olamamaktadır' demesi uzerine bugunku SAHA İstanbul oluştu. 17 Mart 2015'te resmileşen dernek, cok fedakarca calışan birinci yonetim kurulunu harekete gecirdi. Buradan İstanbul Ticaret Odası (İTO) sanayi kumesi uyesi ilk 27 arkadaşımıza teşekkur ediyorum." ifadelerini kullandı.
Kurulan 9 kişilik ilk yonetim kurulunun cabalarının cok kıymetli olduğunu dile getiren Buyukdede, "SAHA İstanbul'un sağlam altyapısı kurulduğu gibi kısa surede Tekirdağ'dan Sakarya'ya kadar savunma ve havacılık alanlarında hizmet verebilecek ve savunma alanında gorev alabilecek 170'ten fazla uretici ve yazılımcıyla birlikte kumelenme haline gelinmiştir. Teknopark İstanbul yonetiminin de desteğiyle icinde yer alınmıştır. Bu vesileyle Teknopark İstanbul'a ve İTO yonetimine de şukranlarımı sunuyorum." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Musab Turan