OMU'de cift cene ameliyatı: 19 yıl sonra cenesi duzeldi
SAMSUN - Doğuştan cene ve diş bozukluğu olan genc, 19 yıl sonra OMU'de gercekleşen ameliyat ile sağlığına kavuştu.
19 yaşındaki Yasin Ozbağa, doğuştan gelen cene bozukluğu hastalığı nedeniyle gundelik yaşamında zorluk yaşıyordu. Yiyecekleri ısıramayan, belli başlı gıdaları bu yuzden yiyemeyen, nefes almakta zorlanan Ozbağa, estetik problemlere de sahipti. Ondokuz Mayıs Universitesi Diş Hekimliği Fakultesi Ortodonti Bolumu tarafından yapılan tedavi planlaması ile Tıp Fakultesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Bolumu'nde Ozboğa icin ameliyat kararı verildi. Alanında uzman Prof. Dr. Ahmet Demir ve ekibi alt ve ust ceneye mudahale ederek hastanın cenesini duzeltti.
Yapılan tedavi hakkında bilgi veren OMU Tıp Fakultesi Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ahmet Demir, "Ortognatik cerrahi cene deformitelerini duzeltmek icin kullanılan bir cerrahi tekniktir. Alt ve ust cenenin ihtiyacına gore hem birlikte hem de ayrı ayrı planlanabilir. Cene deformiteleri yeme, icme, konuşma bozukluklarına yol actığı gibi estetik gorunumde de olumsuzluklara neden olabilir. Bu gibi sorunları olan hastaların oncelikle diş hekimliği ortodonti bolumunce muayene ve planlanmaları yapılmalıdır. Bu hastamızda ust cenenin ileri derecede geri olması nedeniyle rijid eksternal distraksiyonyontemiyle ust cene ileri alındı. Daha sonra alt cenesi yaklaşık iki taraflı yedişer milimetre geri alınarak iki aşamada ameliyat bitirildi. Bu ameliyatların ortodontik planlaması ve tedavisini yuruten OMU Diş Hekimliği Ortodonti Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Oğretim Uyesi Sebahat Yazıcıoğlu ve Ortodontist Doc. Dr. Alper Oz'e teşekkur ederim. Ortognatik cerrahi sonrası hastaların cenelerindeki fonksiyonel ve estetik problemler cozulebilmektedir" dedi.
Yasin Ozbağa, "Ust cenem gerideydi. Alt cenem ondeydi. İlk ameliyatta ust cenemi bir aparatla milim milim one cektiler. Ondan sonra da alt cenemi 7 milim keserek arkaya cektiler. Dişlerimi de duzelttiler. 10 senedir gidip geliyordum. Ortodonti Ahmet Beye yonlendirdi. Konuşma bozukluğum vardı. Hafif dilim donmuyordu. Şimdi gayet iyi konuşuyorum. Daha da iyi olacak. Diş tellerim cıktığı zaman fındık, fıstık, cekirdek yemek istiyorum. Cenem bozuk olduğu icin daha once duzgun yiyemiyordum şimdi yiyebileceğim inşallah" diye konuştu.
Yasin Ozbağa'ın babası Metin Ozbağa ise, "10 senedir bu tedavi surecinin peşinde koşmaktayız. İlk doğduğunda hicbir şey yoktu. Sut dişleri guzeldi. Sut dişlerinden sonra ana dişleri cıkmaya başlayınca dişlerde carpıklık ve cene uzaması belirtileri oluştu. Bolgemizdeki doktorlara gittiğimizde bunu ortodontiye gitmemiz gerektiğini soylediler. Bizde Ondokuz Mayıs Universitesi Diş Hekimliği Fakultesi'ne geldik. Ortodonti bolumunde tedavilerimiz devam etti. Orada ameliyatla kesin cozumun olacağını soylediler. Prof. Dr. Ahmet Demir'e yonlendirdiler. Sonucta cift cene bir operasyon olacağını bize bildirdi. İlk once ust ceneden ameliyat oldu. Sonrada alt ceneden ameliyat oldu. Şukurler olsun iyiyiz şu anda" şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / OĞUZHAN UYSAL