Dicle Elektrik tarafından Mardin'de birikmiş borcu yaklaşık 1.4 milyar liraya ulaşan tarımsal sulama abonelerinin odeme yapmamaları durumunda yeni yılda elektriklerinin kesileceği uyarısı yapıldı.
Mardin'de tarımsal sulama abonelerinin birikmiş borcu 1.4 milyar liraya ulaşırken, dağıtım şirketi Dicle Elektrik, yeni yılda borcunu odemeyenlerin elektriğinin kesileceğini acıkladı. Dicle Elektrik borclu abonelere bugune kadar anlayış gosterilmesine rağmen bunun istismar edildiğini ve artık bir istisna uygulanmayacağına dikkat cekti. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ Mardin İl Mudurluğunden yapılan acıklamaya gore, kentte 2020 yılı ekim itibariyle tarımsal sulama alanında vadesi gecmiş alacak tutarı gecikme cezasıyla birlikte toplam 1 milyar 440 milyon liraya ulaştı. Verilen bilgiye gore, bu rakamın 370 milyon lirası 2018 yılı ve oncesine aitken, 410 milyon lirası ise sadece 2019 yılına ait. 2020 yılının ilk 10 ayına ait borc tutarı ise rekor kırarak 660 milyon lira oldu. Mardin'de 2020 yılı ekim ayı itibariyle borclu abone sayısı ise 6 bin 173 olduğu acıklandı.
"Odeme kolaylıkları sağlanacak"
Dicle Elektrik Dağıtım Mardin İl Muduru Halil Homan gecmiş donem borcları bulunan ve odeme yapmak isteyen aboneler icin gecikme cezaları, icra masrafları gibi hususlarında odeme kolaylıkları sağlanacağını, ancak borclarını odemeyen aboneler icin yeni yılda hicbir istisna ve kolaylık sağlanmayacağını, tarımsal sulamada kullandıkları elektriğin kesileceğini belirtti. Homan, Mardin ovasında tarımsal sulama icin gereken suyun tamamının acılan derin kuyulardan temin edildiğini belirterek, yıldan yıla azalan su miktarından dolayı kuyu derinliklerinin ortalama 600-700 metreye ulaştığına dikkat cekti. Homan tarımı yapılacak urun secimi ve sulama tekniğinin elektrik tuketimine etkisine dikkat cekerek, "Mardin ovasına uygun secilecek urunlerin ekimi, modern sulama sistemlerinin kullanılması ve yapımı devam eden Guneydoğu Anadolu Projesi kapsamında tarla başına kadar sulama kanallarının yapılarak hizmet vermeye başlaması, bolgede elektrik tuketim maliyetlerini azaltacaktır. Orneğin su yetersizliği olan ilcelerdeki mısır uretiminde mutlaka damlama sulama şartı aranmalıdır" dedi. Homan ciftcilere Ciftci Kayıt Sistemine (CKS) girerek, zirai danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaları cağrısı da yaptı.
"Mardin'de 7 yılda 619 milyon lira yatırım yapıldı"
Homan, Dicle Elektrik olarak Mardin'de ozelleştirmenin yapıldığı 2013'ten bu yana altyapı ve şebeke iyileştirmeleri icin toplam 619 milyon 505 bin 973 lira yatırım gercekleştirdiklerini aktardı. Sadece gecen yıl 207 milyon 992 bin lira yatırım yapıldığına dile getiren Homan, 2021 yılında ise Mardin icin planlanan yatırım miktarının 154 milyon 275 bin lira olduğunu kaydetti. - MARDİN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı