İran'da halk, ABD başkanlık secimlerini kazanan Joe Biden'ın yaptırımları kaldırmasından ve ekonomiye yeniden hareketlilik gelmesinden umutlu gorunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 Mayıs 2018'de nukleer anlaşmadan ayrılıp 7 Ağustos'ta Tahran'a yonelik yaptırımları hayata gecirmesiyle 2.5 yıldır zor gunler geciren İran halkı, ABD'de secimleri kazanan Biden'ın ambargoları kaldırmasını bekliyor.
AA muhabiri, 4 Kasım 1979 yılında işgal edilen ve şu anda Devrim Muhafızları Ordusu tarafından kullanılan ABD'nin Tahran Buyukelciliği onunde ABD'de 59. başkanlık secimlerini kazanan Demokrat Joe Biden'dan beklentilerine dair halka mikrofon uzattı.
"Biden doneminde şartlarımızın kesinlikle daha iyi olacağını duşunuyorum"
Tahranlı oğrenci Sumeyye Kazımi ulkenin icinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle halkın onemli bir kısmının gecim sıkıntısı yaşadığını belirterek, "Biden doneminde ekonomik şartlarımızın kesinlikle daha iyi olacağını duşunuyorum. Cunku ABD secimleri Haziran 2021'deki İran secimlerini de etkileyecektir. Halk ekonomik acıdan cok zor durumda ve bu Biden ile biraz duzelecektir." diye konuştu.
Yeni surecte devlet yoneticileri ve halkın birbirine yardımcı olması gerektiğini soyleyen Kazımi, "Biz oğrenciyiz ve ekonominin geleceği bizim icin cok onemlidir. Biden'ın gelişiyle İran'daki ekonomik sıkıntılar bir nebze aşılacaktır. Doviz kurunun duşmesi bizim icin onemli." goruşlerini paylaştı.
Şehir icinde bisikletle yolculuk yapan emekli İrec Huseyni de İran'ın ABD ile yeniden muzakere yapmasını ve sorunları cozmesini isteyerek, şoyle konuştu:
"ABD secimlerinin İran'a etkisi olacaktır. Trump'ın kalmasını hic istemiyordum, cunku her şeyi birbirine kattı. Biden'ın yaklaşımı ile hayırlı sonuclar alınacağını duşunuyorum. Yaptırımların uzerimizdeki etkisi cok olumsuzdu. Bunların ilişki kurularak aşılması onemlidir."
"Biden doneminde ulkenin geleceğinden umitvar olabiliriz"
Oğrenci Hasan Sasani de Biden ile Trump arasında fark olduğunu savunarak, şunları soyledi:
"Trump'ta duşmanlık vardı ve başka ulkeleri ele gecirmek istiyordu fakat Biden'ın boyle bir tutumunun olmadığını duşunuyorum. Biden doneminde ulkenin geleceğinden umitvar olabiliriz. Eğer muzakere yapılır ve yeni anlaşma sağlanırsa şartların daha da iyi olacağına inanıyorum. ABD ile muzakere yaparsak ve ilişki kurulursa bu ulkemiz icin cok daha iyi olur. Kendimizi dunyadan izole edemeyiz. Başka ulkelerle de ilişki kurmalıyız."
Din adamı muhafazakar Seccad Hucceti ise ABD'deki yoneticilere guvenmediklerini ve hangisinin başkan olduğunun kendileri icin onemli olmadığını kaydetse de yeni başkanın farklı bir politika izleyeceğini şu sozlerle ifade etti: "Trump vahşiydi Biden biraz daha uysal. Biden, Barack Obama'nın yardımcısıydı ve İran'a yonelik en ağır yaptırımlar onların doneminde oldu. Biden, Trump'a gore baskıları biraz daha azaltacaktır fakat yine de yabancılara guvenmemeliyiz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Eisa Mohammadi