Mujdat Gezen
Turk tiyatro sinema ve dizi oyuncusu, şair, yazar, oyun yazarı, eğitmen
Kasım 2007'den beri UNICEF Turkiye İyi Niyet Elcisi'dir
Sanatın 's' harfinden anlamayan kesimlerin, sanatını eleştirdiği sanatcı.
İnsanlığın 'i' harfinden anlamayan kesimlerin, insanlığını eleştirdiği insan.
guzel adam.
adamdir. severiz, sayariz.
muhteşem tespitleri olan guzel insan, hocalarımın hocası.
hepimizin ortak bir yanı var.
hepimiz 1938'den beri yetimiz.
Turk tiyatro ve sinema tarihine ceyrek asırlık sanat gecmişiyle hizmet etmiş olan Gezen, mizah ve gulduru turunde akla gelen ilk isimlerden biridir. Ozellikle "Azmi" ve "Darbukator Baryam" tiplemeleriyle hafızalara kazınan usta oyuncu, devlet ya da herhangi bir kurumdan yardım almaksızın, tamamen kişisel birikimleriyle kurduğu, ucretsiz hizmet veren Mujdat Gezen Sanat Merkezi ve yine kendi adını taşıyan tiyatroyla, Turkiye'deki gosteri sanatlarının gelişimine ve yeni yeteneklerin ortaya cıkmasına buyuk katkı sağlamaktadır.

Mujdat Gezen, 29 Ekim1943 tarihinde İstanbul'unFatih semtinde, eski TRTmuzisyenlerinden Necdet Gezen ile Macide Hanım'ın oğlu olarak dunyaya geldi. Oyunculuk yeteneğinin farkına varan ilkokul oğretmeninin zoruyla ilk defa 1953 yılında, "Kucuk Ciftciler" adlı bir ilkokul piyesiyle sahnelere adım attı. Sanatın diğer dallarıyla da alakalı olan kucuk oyuncunun yazdığı şiirler de, aynı yıl Doğan Kardeş adlı cocuk dergisinde yayımlandı. İlerleyen yıllarda, İstanbul Radyosu bunyesinde kurulmuş olan Cocuk Klubu korosuna katılarak, şarkı soylemeye başladı.
Eğitim hayatına başladığı Hırka-ı Şerif İlkokulu'ndan mezun olduktan sonra orta oğrenimine Karagumruk Ortaokulu'nda devam eden Gezen, ikinci sınıfta ardarda iki defa kalınca, babası tarafından bircok sosyal faaliyetten men edildi. Gezen'in en ağırına gidense, konulan tiyatro yasağı olmuştu. Cunku o donemlerde, bir yandan amator tiyatro topluluklarına katılıyor ve ceşitli oyunlarda rol alıyordu. Bu cezaya razı gelmek istemeyen kucuk Gezen'le bir anlaşma yapan baba Necdet Bey, okulu daha fazla fire vermeden bitirmesi durumunda, kendi eliyle onu tiyatroya yazdıracağı sozunu verdi oğluna.
Ortaokulun arından lise oğrenimi icin, donemin bircok unlusune eğitim vermiş ve Turkiye'de ilk defa ders dilini Turkceye cevirmiş okul olan Vefa Lisesi'ne giden Gezen, Uğur Dundar ve Kemal Sunal ile burada tanıştı ve arkadaşlıkları uzun yıllar boyunca devam etti. 1959 yılında, 16 yaşındayken, sahne sanatlarına duyduğu ilgiyi ve yeteneğini gormezden gelmeyen ve anlaşmaları uyarınca sozunu tutan babası Necdet Bey, onu İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'na yazdırdı ve arkadaşı olan sahne amiri Kemal Tozem'e emanet etti. Boylece,1960 yılında profesyonel oyunculuk hayatına adım atmış olan Gezen'in kariyeri, bu donemden sonra hızlı bir yukselişe gecti ve senelerce oyle devam etti .
Kitaplar,diziler,filmler,tiyatrolar ...

"Yedi Kocalı Hurmuz" filmi ile ilk defa kamera onune gecti. Sonrasında,1963 yılında, Muammer Karaca ve Munir Ozkul tiyatrolarında oyunculuğa devam ederek, kamudan ozel sektor sahnelerine adım attı. Aynı yıllarda, şiirleri ve bazı amator tiyatro oyunları ceşitli kultur-sanat dergilerinde yayımlandı.
1964 yılında askerlik gorevini yerine getiren Gezen, bu donemde oyun yazarlığına ağırlık verdi. 1966'da ise, Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda rol almaya başladı. Aynı donemde, "Denizciler Geliyor" adlı komedi filminde oynadı. Ertesi yıl, kendisi gibi oyuncu arkadaşlarıyla biraraya gelerek "Halk Oyuncuları" adlı bir oluşuma imza attı. Profesyonel oyunculuk yaşamının sekizinci yılında, 1968'de, ilk defa kendi adını taşıyan ozel tiyatrosunu kurdu. Ote yandan da İstanbul Tiyatrosu'nda rol almaya devam etti. Aynı yıl, Guzin Hanım'la hayatını birleştirdi ve bu evlilikten iki yıl sonra Elif adını verdikleri bir kızı dunyaya geldi. 1969'da "Berduş" ve 1970 yılında da "Kara Gozlum" adlı sinema filmlerinde rol alarak beyaz perdede boy gosterdi. Bu donemde, Uğur Dundar ve Perran Kutman'la birlikte, izleyici tarafından cok buyuk ilgiyle karşılanan televizyon programları hazırladı. Bu ilginin nedeni ise, ulkenin sosyal durumuna yonelik eleştirel bakış acısını, komedi unsurlarıyla birleştirerek işlemesiydi.
Hayat goruşu, tiyatro oyunculuğu, yaşamı ile ilgili bircok kitap kaleme almış olan Mujdat Gezen, ilk kitabını 1975 yılında yayımladı. Savaş Dincel'le birlikte yazdığı, "Cizgilerle Nazım Hikmet" adlı kitap, donemin calkantılı siyasi ortamının, duşunce ozgurluğune yonelik olumsuz yansımalarından nasibini aldı ve Gezen tutuklanarak cezaevine girdi. Ancak bu durum, onun yazmasına ve uretmesine engel olmadı. 1982'de, kendi yayınevini kurarak, yazdığı kitapları buradan yayımlamaya başladı. Bu donemden başlayarak uzun yıllar, İstanbul Belediye Konservatuarı ile İstanbul Universitesi Devlet Konservatuarı'nda oğretmenlik yaptı ve Turk Tiyatrosu derslerine girdi. Ayrıca, 1980 yılında, unlu meddah ustadıİsmail Dumbullu adına her yıl duzenli olarak verilecek bir tiyatro odulu oluşturdu.

Yine 1982'de, o donemler universitede oğretim gorevlisi olan gulduru ustadıKandemir Konduk'la biraraya gelerek, "Gulduru Uretim Merkezi"ni (GUM) kurdu. Televizyon programlarından tiyatro sahnelerine, gazetelerin ve dergilerin gulduru sayfalarına kadar bircok alanda hizmet veren GUM, bu faaliyetlerinin yanı sıra, bircok genc mizah yazarına da kapılarını actı ve onların kariyerlerine onemli katkılarda bulundu. Aynı zamanda, Turkiye'nin gundemini belirleyen belli başlı birtakım gazetelerin de mizah sayfalarının koordinatorluğunu yapan Gezen,1981 ve 1983 yıllarında, cok beğenilen "Gırgıriye" adlı seri filmlerde rol aldı ve canlandırdığı "Darbukator Baryam" tiplemesiyle hafızalara kazındı. 1984'de "Gulumseyen Dunya" ve 1986'da "Kobay" adlı filmlerin cekimi icin bu defa kamera arkasına da gecen usta oyuncu, sinema cevrelerinin goruşuyle paralel bir şekilde, kendini yonetmenlik konusunda başarılı bulmadı. Kısa suren ilk evliliğinin ardından Gezen, 1988'de ikinci kez Leyla Turgut'la nikah masasına oturdu
1991 yılına gelindiğinde, tum malvarlığını satmasının yanı sıra, buyuk bir borc yukunun altına girerek, İstanbul Kadıkoy'de satın aldığı eski bir koşku restore ettirerek "Mujdat Gezen Sanat Merkezi"ni (MSM) kurdu. Ekranlarda ve sahnelerde gorduğumuz bircok başarılı yeni yeteneği bunyesinden cıkaran bu sanat merkezinin en guzel yanı, eğitimin ucretsiz olmasıydı. Ancak, o donemlerde ucretsiz okul acmak yasak olduğu icin, bu teşebbusu nedenyile Gezen, iki yıl boyunca hapis cezasıyla yargılandıysa da sonunda beraat etti ve okul da ucretsiz eğitim vermeyi surdurdu. 1992 yılında, MSM bunyesinde "MSM Ormanı"nı kurarak, başarılı bir sosyal projeye daha imza attı. Sanat yaşamı boyunca "Hamlet"i canlandırmak istemiş olan oyuncu, rol aldığı uc oyunda da figuranlıkla yetinmek zorunda kalsa da, 1995'de kaleme aldığı "Hamlet Efendi" oyunuyla odule layık goruldu ve bu oyun Devlet Tiyatroları'nda sahnelendi.

1996 ile 1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde mizah yazıları ve fıkralar yazan Gezen, 1997 yılında ise, Devlet Tiyatroları'nda oyun yonetmenliği yaptı. Bu donemde yonettiği oyunlardan "Babam", odullendirildi. 1998 yılına gelindiğinde, yine oldukca yuklu bir maddi kulfet altına girerek, ilk defa kendi adıyla ozel bir tiyatro kurma hayaline kavuştu. 2000 yılında, "Bir Milyara Bir Cocuk", "Gercek Niyazi" ve 2001'de "Hırsız" gibi televizyon yapımlarında rol aldı. Aynı yıl, yine MSM bunyesinde, eski sinema ve tiyatro emektarlarının geri kalan hayatlarını daha sağlıklı ve huzurlu bir ortamda gecirmesi amacıyla bir huzurevi actı.2002'de, "Abdulhamit Duşerken" ve "Papatya ile Karabiber" adlı sinema yapımlarında yer alan Gezen, buyuk beğeni toplayan "Cennet Mahallesi" adlı komedi dizisinde de, "Darbukator Baryam" tiplemesini anımsatan "Yunus Baba" karakteriyle ekranlarda gorundu.
Yaklaşık 50 yıllık sanat hayatı boyunca, yuz kadar sinema filminde, elli civarında tiyatro oyunuyla binden fazla radyo ve TV skecinde yer alan Mujdat Gezen, gorsel sanatların yanı sıra, yazın calışmalarıyla da gundeme gelmiş ve 38 tane kitap kaleme almıştır. Bu kitapların dokuzu univeristelerde yardımcı ders kitabı olarak okutulmaktadır. Ozellikle Aziz Nesin'i anlattığı "C.Arkadaşım Aziz Nesin", "Ustalarım", "İkibucuk Lira İcin", "Komikler Ağlamaz", "Eşeğin Karnındaki Elmas", "Bir Bulut Olsam", "Şiirim Geldi Bırakın Beni" (şiir kitabı), "Artiz Mektebi", "Oyunculuk Eğitimi", "Oyuncunun El Kitabı", "Galiba Ben Sanatcıyım" yazdığı kitaplardan bazılarıdır. "Ağlama Palyaco Makyajın Bozulur / Mujdat Gezen Kitabı" da Halit Kıvanc tarafından kaleme alınmıştır. 25'in uzerinde tiyatro oyunu, 8 sinema filmi ve 5 TV dizisinin de yonetmenliğini ustlenmiştir. Aşırı derecede simetri, denge ve hastalık takıntısı vardır.
Evlilikleri :
Alıntı:
1.evliliği: sanatcı Gun İrk ile evlendi. Elif (d.1970) adında bir kızı vardır. 12 yıl evli kaldıktan sonra boşandılar.
2.evliliği : 1988 yılında Leyla Turgut ile evlendi.
Tiyatro :
HTML Code:
2012 - 1881 (oyun) : Mujdat Gezen - Mujdat Gezen Tiyatrosu 2010 - Mustafam Kemalim : Tuncer Cucenoğlu - Mujdat Gezen Tiyatrosu 2008 - Aptal (oyun) : Mujdat Gezen - Mujdat Gezen Tiyatrosu 2007 - Sınıf Bunadı : Mujdat Gezen - Mujdat Gezen Tiyatrosu 2006 - Hamlet : William Shakespeare - Mujdat Gezen Tiyatrosu 1999 - Yedi Kocalı Hurmuz : Sadık Şendil - Yayla Sanat Merkezi 1998 - Hababam Sınıfı : Rıfat Ilgaz - Yayla Sanat Merkezi 1996 - Hamlet Efendi : Mujdat Gezen - Bursa Devlet Tiyatrosu 1996 - Sersem Kocanın Kurnaz Karısı : Haldun Taner - Trabzon Devlet Tiyatrosu 1987 - Artiz Mektebi : Mujdat GezenKandemir Konduk - Şan Tiyatrosu 1978 - Vatan veya Memleket : Sadık ŞendilMuzaffer İzguUmur Bugay - Mujdat Gezen Tiyatrosu 1977 - Palyaco (oyun) : Mujdat Gezen - İstanbul Şehir Tiyatrosu
Film ve Dizileri :
HTML Code:
1963 - Yedi Kocalı Hurmuz 1966 - Denizciler Geliyor 1967 - Zilli Nazife 1968 - Yakılacak Kitap 1968 - Kader 1968 - Eşkiya Halil 1969 - Berduş 1969 - Erkek Fatma 1970 - Cafer Bey 1970 - Kara Gozlum 1970 - Vur Patlasın Cal Oynasın 1971 - Ateş Parcası 1971 - Hasret 1971 - Mıstık 1971 - Surgunden Geliyorum 1971 - Yalnız Değiliz 1971 - Yavru ile Katip 1972 - Aşk Sepeti 1972 - Ruyalar Gercek Olsa 1974 - Aman Ne Gırgır 1974 - Palavracılar 1974 - Uyanık Kardeşler 1975 - Adamını Bul 1975 - Aptal Şampiyon 1975 - Hababam Taburu 1975 - Kara Yemin 1975 - Pembe Panter 1975 - Televizyon Cocuğu 1976 - Mahallede Şenlik Var 1976 - Şofor Mehmet 1978 - Caresiz 1979 - Gul Hasan 1981 - Gırgıriyede Şenlik Var 1981 - Gırgıriye 1981 - Deliler Koğuşu 1981 - Bizim Sokak 1982 - Gorgusuzler 1983 - Gırgıriyede Cumbuş Var 1984 - Bizimkiler - Of Of Emine 1984 - Gulumseyen Dunya 1984 - Gırgıriyede Buyuk Secim 1984 - Calsın Sazlar 1986 - Bekci 1986 - Belalı Kaynana 1986 - Kaynanam Tatilde 1986 - Bu Muhtar Başka Muhtar 1986 - Guldurme Beni 1986 - Kobay 1987 - Butun Kuşlar Vefasız 1987 - Homoti 1987 - Kahraman Hamamcı 1987 - Kocamın Karısı 1989 - Guzel Bir Gun İcin 1989 - Garip Bir Cinayet 1990 - Bir Milyara Bir Cocuk 1992 - Seni Seviyorum Rosa 1995 - Azmi 2000 - Gercek Niyazi 2001 - Hırsız 2002 - Abdulhamit Duşerken 2002 - Darbukator Baryam 2002 - Papatya ile Karabiber 2003 - Deliyle Gecen Gece 2003 - Hayat Bilgisi 2003 - Peki Olur Şekerim 2004 - Cennet Mahallesi 2004 - Taşı Sıksam Suyunu Cıkarırım 2006 - Bir İhtimal Daha Var 2007 - Hicran Sokağı 2007 - Şohret Okulu 2009 - Yedi Kocalı Hurmuz 2009 - Suluboya 2010 - Memlekette Demokrasi Var 2010 - Sessizlerin Sesi 2012 - İbret-i Ailem 2015 - Yapışık Kardeşler
Kitapları :
HTML Code:
EŞEĞİN KARNINDAKİ ELMAS 1974 Milliyet Yay. KUZUCUK1975 Can Yay. APTAL HAMDİ AVUSTRALYA’DA 1982 Miyatro Yay. APTAL HAMDİ BİZİ GULDURUYOR1982 Miyatro Yay. APTAL HAMDİ ZOR DURUMDA1982 Miyatro Yay. MEDDAH 1982 Miyatro Yay. GIRGIRİYE 1982 Miyatro Yay. MUJDAT GEZEN’DEN FIKRALAR 1982 Y.Asır Yay. BİR BULUT OLSAM 1982 Miyatro Yay. KOMİKLER AĞLAMAZ1986 Bilgi Yay. SALAK OĞLUM 2001 Mitos Boyut Yay. HAMLET EFENDİ 2002 Mitos Boyut Yay. İSTANBUL MUZİKALİ 2002 Mitos Boyut Yay. BİSİKLET GELDİ POMPA YOK 1997 Milliyet Yay. C. ARKADAŞIM AZİZ NESİN 2000 Milliyet Yay. ACAYİP ŞİİRLER ANTİKOLOJİSİ 1987 Cem Yay. CİZGİLERLE NAZIM HİKMET 1977 Cem Yay. İKİBUCUK LİRA İCİN 1976 Cem Yay. USTALARIM 1982 Miyatro Yay. UCURTMA 1982 Miyatro Yay. EVDE KARAGOZ 1982 Miyatro Yay. BABAM 2002 Mitos Boyut Yay. SAK USTUNDE DAMDAĞAN 1999 Can Yay. YUVARLAK (Sandor Amalyel takma adıyla) 2001 Milliyet BEN COCUKKEN TURK TİYATROSU KİTABI 2000 MSM Yay. OYUNCUNUN EL KİTABI2001 MSM Yay. HAMLET (Sadeleştirme) 2002 MSM Yay. COCUK ADAM 2003 Bilgi Karınca Yay. ŞİİRİM GELDİ,BIRAKIN BENİ 2001 Bu Yay. OYUNCULUK EĞİTİMİ 2002 Bu Yay. ADALET PANTOLONUN KEMERİDİR 2003 MSM Yay. GALİBA BEN SANATCIYIM 2003 Can Yay. MEŞHUR YENİ KAPI CİNAYETİ 2004 Remzi Kitapevi ARTİZ MEKTEBİ – KANDEMİR KONDUK İLE 2003 Mitos Boyut Yay. BEYOĞLU BEYOĞLU – KANDEMİR KONDUK ve GUM EKİBİYLE 2004 MSM Yay. OYUNCULUĞUN FELSEFESİ 2007 MSM Yay. SINIF BUNADI 2008 MSM Yay. KAMP (Oyun) 2008 MSM Yay. AĞLAMA PALYACO MAKYAJIN BOZULUR HALİT KIVANC İLE BERABER 2006 Kultur Yay. YAPABİLİRSİN 2009 MSM Yay. İNSAN NEDEN OYUNCU OLMAK İSTER? 2010 MSM Yay. ARKADAŞIM MASKE 2010 Nesin Yay. BUYUYUNCE NE OLUCAN? 2010 MSM Yay. FIKRACI2010 MSM Yay. APTAL 2012 MSM Yay. 1881 2012 MSM Yay. OLMASAYDI 2013 MSM Yay. SULTAN 1.ŞABAN 2013 MSM Yay. TANIDIKLARIM 2016

Mujdat Gezen Cıkarttığı Son Kitap Olan TANIDIKLARIM'ın hakkında roportajdan satırlar.
– Kitapta yer alan kişileri konuşalım mı?
Ovguye değer insanlardan ilki, bir numarası, Ataturk'tur. Ataturk'le beni 6 yaşımdayken annem tanıştırdı.
– Nasıl oldu bu?
Bizim evde sadece Ataturk'un fotoğrafı vardı. Fatih Hırka-ı Şerif'te otururduk. Rahmetli annem beş vakit namaz kılardı ve ezan okunduğunda beni yanına cağırarak “Bak oğlum, bu ezan seslerini şu fotoğraftaki adama borcluyuz” derdi.
– En son Selanik'teydiniz…
Bu kalkışma hareketi yaşanırken Selanik'teydim. Ataturk'un doğduğu evin bahcesinde dolaşırken Ali Rıza Bey'in diktiğini soyledikleri bir nar ağacı gordum. Baktım, ağacta bir nar duruyor. Hemen uzandım ve o narı kopardım. O narı şimdi tiyatronun fuayesinde muhafaza ediyorum.
Fethi Sekin'in cocukları Mujdat Gezen'e emanet
Yaptığı iyilikleri gizli tutan usta sanatcı Mujdat Gezen, İzmir Adliyesi’ne duzenlenen teror saldırısında kendisini siper eden şehit polis Fethi Sekin’in uc cocuğunun omur boyu okul masraflarını ustlendi