DDP(Datagram Delivery Protocol) nedir?

DDP(Datagram Delivery Protocol - Datgram İletim Protokolü) Apple Talk ağ protokolü kümesinin bir üyesidir.

Peki Apple Talk nedir?

Apple Talk Apple Computer INC şirketi tarafından geliştirilen , 1985 piyasaya sürülen ama 1990 TCP/IP ağ protokolünün yükselişe geçmesi ve 2009 da MAC OS X v10.6'nın çıkması ile birlikte desteği geri çekildi. Apple Talk'ın amacı ise macintosh işletim sistemine sahip bilgisayarların iletişim kurmasını sağlamaktı. 1985-1990 yılları arasında apple cihazları için kullanılan öncelikli ağ protokolüdür.

Önceleri sadece bir LAN içerisindeki sistemler için iletişimi sağlamak için geliştirilen Apple Talk Phase 1 daha sonraları Apple Talk Phase 2 ile daha büyük ağ sistemlerini destekleyen özelliklere sahiptir. Apple Talk kullanıcı tabanlı dağıtılmış ağ mimarisine sahiptir ve OSI modelini uygulayan bir ağ protokolüdür.

DDP (Datagram Delivery Protocol) ne işe yarar?

Tam olarak Datagram İletim Protokolü OSI modelinin Ağ katmanında çalışmaktadır. Ağ katmanında TCP/IP protokolünde kullanılan IP protokolü yerine kullanılıyor. Datagram İletim Protokolü'nün ana sorumluluğu ise Apple Talk ağı üzerindeki diyagramları yani veri iletilerini soketten sokete teslim edilmesidir.

Datagram İletim Protokolü'nün eksisi ise teslimat garantisi olmayan yani fiziksel iletim sırasında karşılaşan verilerin çarpışması sonucu veri kaybına yol açabiliyordu.

Ayrıca NBP(Adı Bağlama Protokolü ) , RTMP( Yönlendirme tablosu bakım protokolü - Yönlendiricilerin ağın topolojisi hakkında birbirlerini bilgilendirmelerini sağlayan protokoldür. ) ve ZIP( Bölge Bilgi Protokolü - Apple Talk ağ numaralarının bölge adlarıyla ilişkilendirildiği protokoldür. ) altyapı protokolleri dahil olmak üzere uygulama düzeyindeki protokoller Datagram İletim Protokolü'nün üzerine inşa edilmiştir.