Uzayda birbirinden cok farklı gezegenler var. Kendi Guneş Sistemimiz icinde bile Venus ve Merkur gibi aşırı sıcak, Neptun gibi aşırı soğuk gezegenler bulunuyor. Yine de uzayın sonsuzluğu icinde değerlendirdiğimizde bu gezegenler o kadar da aşırıya kacmıyor.
Yeni bir calışma gercekten koşulların uclarda olduğu ve gercek bir gezegenden ziyade bir video oyunu bolumu gibi duran bir gezegene dikkat cekiyor. Bu gezegenin adı ise K2-141b ve gezegende yağmur yağar gibi kaya yağıyor.
[h=2]3000 derece sıcaklıkta gezegen[/h]
K2-141b oldukca sıcak bir gezegen. Buyuk kısmı lavlar ile kaplı olan gezegen yuzeyinin sıcaklığı 3000 santigrat derece civarında. McGill Universitesi’nden araştırmacılar yeni calışmalarında bu gok cismi hakkında oldukca ilginc sonuclara vardı.
Aşağı yukarı Dunya ile aynı boydaki bu yapı, bir turuncu cuce yıldızın yorungesinde donuyor. Bizim gezegenimizden farklı olarak bu gok cismi kendi yıldızına oldukca yakın bir mesafede yer alıyor. Gezegenin bizimki gibi dağları, ovaları ve atmosferi olsa da tamamı kayalardan oluşuyor.
Gezegenin sahip olduğu konum nedeniyle hep aynı yuzu yıldızına donuk. Bu da uc koşulların ortaya cıkmasına neden oluyor. Gezegenin bir yanındaki sıcaklık 3000 derece olsa da diğer tarafındaki sıcaklık -200 dereceye kadar iniyor.
[h=2]Taş yağmuru[/h]
K2-141b’nin aşırı sıcak olan gunduz tarafında yuksek ısı nedeniyle taşlar buharlaşıyor. Taşları oluşturan sodyum, silikon monoksit ve silikon dioksit atmosfere karışıyor. Ardından da saatteki hızı 5000 kilometreyi bulan ruzgarlar bu buharlaşmış mineralleri gezegenin soğuk kısmından geciriyor. Havada tekrar yoğunlaşan ve doğrudan kaya haline gelen yapılar, daha sonra tekrar lavlara duşuyor.
Her ne kadar gezegen biraz garip olsa da aynı zamanda yuksek seviye astronomi teknolojilerinin geldiği noktayı da gormemizi sağlıyor. Bu teknolojiler sayesinde kendi sistemimiz dışındaki otegezegenleri de daha iyi gozlemleyebiliyoruz.