Koronavirus pandemisi, pek cok sektorde olduğu gibi eğitim sektorunde de onemli değişikliklere neden oluyor. Bir suredir bazı sınıflarda yuz yuze eğitime gecilmiş olsa da bu eğitim 2 gun olacak şekilde yapılıyor. Oğrenciler, diğer gunlerde yine uzaktan eğitimle oğretimlerine devam ediyorlar. Bu noktada ise oğrencilerin tablet / bilgisayar ihtiyacları gun yuzune cıkıyor.
Bu noktada bir suredir calışmalar yuruten Milli Eğitim Bakanlığı, ihtiyac sahibi oğrencilere 500 bin adet tablet bilgisayar dağıtılacağını acıklamıştı. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından dağıtılacak tabletlerin 2021’in başlarında dağıtılmaya başlayacağı duşunuluyor. Bu tabletleri buyuk bir merakla bekleyen oğrenciler, cihazların donanım ozelliklerini de merak etmeye başladı.

[h=2]MEB tarafından ucretsiz dağıtılacak tabletlerin donanım ozellikleri ne olacak?[/h] Yapılan acıklamaya gore gelecek tablet bilgisayarların en az 10 inc boyutunda bir ekrana sahip olacağı acıklandı. En az 8 cekirdekli bir işlemci ve 3 GB RAM’le geleceği bilinen tabletin tum ozellikleri şu şekilde olacak:
10 inc veya uzeri, cizilme ve kırılmaya dayanıklı 10 noktadan dokunmatik ozellikli 1920 x 1200 piksel ekran En az 1.5 GHz hızlarında calışacak 8 cekirdekli işlemci En az 64 GB depolama alanı (32 GB dahili, 32 GB microSD kart desteğiyle gelebilir) En az 3 GB RAM 802.11 b/g/n Wi-Fi modulu Android 8.0 veya daha guncel bir işletim sistemi En az 2 MP on kamera En az 5 MP arka kamera Darbe ve duşmeye dayanıklı koruyucu / silikon vb. materyalden uretilmiş kılıf LTE SIM kart desteği
[h=2]Tabletler icin 600 milyon TL’lik butce ayrıldı[/h] Dağıtılacak bu tabletler icin 7,75 TL dolar kuruyla sabitlenmiş şekilde 600 milyon TL’lik dev bir butce ayrıldı. Onumuzdeki donem okulların nasıl olacağı şimdilik bilinmiyor, ancak tabletlerin uzaktan eğitimde zor bir surecten gecen oğrenciler icin cok yararlı olacağını soyleyebiliriz.