İcinde bir kum tanesinden kat kat kucuk bir yeri kapladığımız evren gizemleriyle şaşırtmaya devam ediyor. Bilim insanları, bugune kadar evrenin gorulebilir maddesinin %40'lık bir kısmının ortalıkta olmadığını ortaya koyuyorlardı. Bu madde, evrende gorduğumuz ve dokunabildiğimiz tum şeylerden sorumluydu.
%40'ının olmadığı soylenen maddenin bu kısmı bugune kadar hicbir şekilde tespit edilememişti. Fakat Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'ndeki bilim insanları, maddenin bu kısmını bulduklarını iddia etti. Bilim insanlarının yaptıkları calışma bugun Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı.
[h=2]20 yıl onceki veriler incelendi:[/h]
Fransa'nın Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezinde'ki bilim insanları, yayınladıkları calışmada bugune kadar tespit edilememiş maddeyi nasıl tespit ettiklerini de acıkladı. Ancak bilim insanları bu keşfi olmasını beklediğiniz gibi son teknoloji ekipmanlarla yapmadı. Keşif, 20 yıl onceki verilerin incelenmesiyle yapıldı.
Bilim insanlarının acıklamasına gore kozmik ağı oluşturan gaz filamentleri, evrendeki galaksileri geniş ve hicbir şeyin olmadığı boşluklar arasında bağlıyor. Bu filamentler zaman zaman yakın galaksiler veya kara delikler icin de malzeme kaynağı olarak gorev goruyor. Boylece kozmik ağ daha yıpranmış ve soluk hale geliyor.

İşte Fransız bilim insanların da bu ağın yıpranmış olmasının ve yaydıkları sinyalin cok zayıf olmasının ağın 20 yıl boyunca fark edilmeden kalmasını sağladığını duşunduklerini acıkladı. Araştırmacılar, keşfi ancak filamentlerin X ışını emisyonlarına 15.000 filamentin fiziksel duzeniyle birlikte bakarak yapabildi.
X ışınlarının incelenmesi sonucunda bilim insanları, filamentlerin daha once gozden kacan cok miktarda sıcak gaz icerdiğini doğruladı. Yani evrenin %40'ını kapladığı duşunulen madde bugune kadar keşfedilememiş olsa da aslında gozumuzun onundeydi.