Google, 2014 yılından beri tam 193 ulkede, kadınların teknoloji sektorundeki varlığını artırmak icin bir proje yurutuyor. Women Techmakers, yani "Teknoloji Ureticisi Kadınlar" diyebileceğimiz bu topluluk, ulkemizde de aktif şekilde calışıyor. Women Techmakers Turkiye’nin yonetiminden ise geliştirici Merve İşler sorumlu.
Uzun bir suredir, topluluğun ulkemizdeki etkinliklerini planlayan ekibin yoneten İşler, bugune kadar teknoloji sektorunde yer kazanmaya calışan pek cok kadına ulaştı. Google’ın 5 Kasım’da yayınladığı yeni blog yazısında, İşler’in acıklamaları ile Turkiye ve dunyada kadınların cevim ici ya da cevrim dışı guvenliğine dikkat cekildi.
[h=2]Google, oz babası tarafından hayatı elinden alınan 16 yaşındaki Şeyma Yıldız’ı hatırlattı:[/h]
Google Global Pazarlama Lideri Rana Abdelhamid’in kaleme aldığı resmi blog yazısı, Şubat 2020’de oz babası tarafından “uygunsuz resimler” paylaştığı gerekcesi ile oldurulen 16 yaşındaki Şeyma Yıldız’ı hatırlatarak başlıyor. Ardından sadece Mayıs ayı icinde Turkiye’de 81 kadının daha şiddet nedeniyle hayatını kaybettiği hatırlatılıyor. İşte Google'ın Turkiye'de kadınların guvenliğine yonelik duzenlediği, Merve İşler yonetimindeki etkinlikler de bu nedenle cok onemli.
Merve İşler ve ekibi, gectiğimiz Ağustos ayında Turkiye’de kadınların cevrim ici guvenliklerine yonelik duzenlenen Women’s Online Safety Hackathon etkinliğini yonettiler. Etkinlik kapsamında kadınların, ozellike sosyal medyada guvende olmalarını sağlayacak onemli projeler geliştirildi. Google Global Pazarlama Lideri Rana Abdelhamid de etkinliğe katıldı ve Merve İşler’e onemli sorular yonlendirdi.
[h=2]Google'ın Turk calışanı Merve İşler: "Sessiz kalmamayı oğrendim"[/h]
Kadına yonelik cevrim ici ya da cevrim dışı şiddet ve taciz vakaları hakkında onemli dersler cıkardığını belirten Merve İşler, “Boyle durumlarda asla sessiz kalmamayı oğrendim. Kendimizi savunabilmemiz icin olup bitenleri derinlemesine duşunmek ve bildirmek onemlidir.” acıklamasında bulundu ve sozlerine şu şekilde devam etti:
“Kadına yonelik şiddeti onlemek icin oğrenmemiz ve bilmemiz gereken bircok hukuki ve psikolojik husus var. Kadına yonelik şiddete tepki verirken psikolojik olarak desteklemeye calıştığımız kişilere zarar vermemeye ozen gostermeliyiz. Siber saldırılara veya zorbalığa uğradığımız durumlar konusunda asla sessiz kalmamak cok onemlidir. Şiddetin nasıl ortaya cıktığının farkında olmamız, gercekleri bir araya toplamamız ve haber yoluyla haklarımızı savunmamız gerekiyor.”
[h=2]“Gerekirse tum fotoğraf ve paylaşımlarınızı gizli yapın”[/h]
Kadınlar, ozellikle sosyal medya uzerinden taciz ve tehdit ediliyorlar, son yıllarda bu olayların sayısı giderek artıyor. Merve İşler, benzer durumlara karşı hazırlıklı olmak icin platformlardaki gizlilik araclarını hatırlatıyor:
“Gonderilerinizi kimlerin gorebileceğini ve hatta arama sonuclarındaki gorunurluğunuzu sınırlandırın. Bunun icin sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını kullanın. Gerekirse tum fotoğraf ve paylaşımlarınızı gizli yapın.”
“Paylaşımlarınızda konum etiketleri kullanmamaya calışın, sosyal medya uygulamalarının konum bilgilerinize erişmesine izin vermeyin. Taciz eden kişileri engelleyin ve herkese acık şekilde bildirin. Paylaşımlarınızı sadece sizi tanıyan kişilerle yapabileceğiniz ozel gruplarda yapın.”
İşler, acıklamasının devamında hem cevrim dışı hem de cevrim ici taciz ve şiddete karşı onlem alan diğer toplulukları da hatırlatıyor. Alie ici şiddetle mucadelede kadınlara hukuki ve tıbbi destek veren Mor Catı Vakfı, şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların aileleri tarafından kurulan ve yurutulen Kadın Cinayetlerini Durduracağız gibi platform ve topluluklar, bu konuda onemli roller ustleniyorlar.
Gectiğimiz Ağustos ayında, Merve İşler ve ekibi duzenlenen Google'ın Kadınların Cevrim İci Guvenliği Programı (Women's Online Safety Program) programı, şiddet ve tacize karşı teknolojik cozum fikirleri olanlar icin uygun bir ortam sundu. Şu an icin başvuru formu kapalı ama program hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşmanız, başvuruları kontrol etmeniz mumkun.